Отварят отново ковид отделението в пловдивската болница "Свети Мина"

От днес и общинската МБАЛ „Свети Мина“ в областния град отново отваря ковид отделението си за прием на пациенти.

Припомняме, че според решението на Областния кризисен щаб другата общинска МБАЛ – „Свети Пантелеймон“ възстанови отделението си за болни от коронавирусна инфекция още през миналата седмица, а „Свети Мина“ бе оставена в резерв.

„Бившето Първо вътрешно отделение на II етаж ще бъде преобразувано в ковид отделение, както и при предишната вълна. То разполага с 22 легла, напълно оборудвани за пациенти с лека и средна форма на заболяване от делта-варианта на вируса. До всяко легло има извод на новата кислородна инсталация в болницата, която достига до общо 123 легла.

Важно е да уточним, че този път ще продължим и останалата си досегашна дейност и ще приемаме пациенти с други заболявания. Те обаче ще бъдат насочвани към другите отделения на болницата, които са чисти от COVID-19 “, заяви управителят на МБАЛ „Свети Мина“ проф. Петър Петров.

Той уточни, че болницата разполага с достатъчно консумативи и медикаменти на този етап и няма притеснения за материалното обезпечаване на лечебното заведение.

„Имаме и добри специалисти, които вече натрупаха опит в лечението на коронавирусната инфекция и съм сигурен, че на този етап болницата ще се справи.

Пост-ковид центърът също не е преставал да работи след откриването си – оказа се, че усложненията след вируса никак не са за подценяване“, допълни проф. Петров.

Шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов също изрази мнение, че болницата е в готовност да се справи с четвъртата вълна на инфекцията.

„Изпълняваме решението на Областния кризисен щаб и откриваме отделение за лечение на ковид и в МБАЛ „Свети Мина“. Екипът е подготвен, болницата има всичко необходимо и съм спокоен, че ще се включи успешно в новата борба с вируса.

Лекарите ще изпълнят своя професионален дълг по най-добрия начин, а така ще бъде облекчен и евентуален натиск върху центъра за спешна и неотложна медицинска помощ“, коментира д-р Калинов.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини