Какво очаква населението на Земята в близкото десетилетие и до 2050 год.

Публикуван е доклад на международен екип от учени за извършеното от тях глобално проучване и прогноза за близкото бъдеще на планетата и на цялото население, възложени от Световната банка.

Основната тема на доклада е "климатичната миграция на населението", причинена от изменението на климата и глобалното затопляне. Според прогнозите на учените, ако до 2030 г. емисиите на парникови газове не бъдат значително намалени, след 10-15 години планетата ще стане толкова гореща, че около 10 милиона души годишно ще умират от прегряване и повече от 400 милиона души няма да могат да работят на открито.

Според прогнозите до 2040 г. на планетата ще започнат тежки засушавания, които ще продължат поне шест месеца, което ще се отрази на нивото и продължителността на живота и здравето на най-малко 700 милиона души.

Ако сегашните нива на вредни емисии останат, до 2050 г. земеделските добиви на Земята като цяло ще паднат с 30%, a САЩ, Китай, Бразилия и Аржентина ще загубят по-голямата част от реколтата. В същото време учените отбелязват, че населението на планетата ще се увеличи до тази година и необходимостта от храна ще ще е с 50% по-голяма, което ще доведе до хранителна криза.

До 2050 г. броят и продължителността на екстремните горещи вълни ще се увеличи, което ще принуди около 200 милиона души да напуснат домовете си и да станат "климатични мигранти". Според учените екстремните температури ще засегнат около 70% от населението на света.

Наводненията, ураганите и торнадото ще стават все по-чести, което ще доведе и до мащабна миграция на населението към "по-стабилни райони".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини