Големият спор: Антитела за COVID-19 - има ли значение количеството

Срокът на сертификатите за преболедувалите COVID-19 се удължава, но остава проблемът пред хората, които са преминали през вируса, без да се изследват в лаборатория. От здравното министерство остават категорични, че тестът за антитела няма да се признава за издаване на зелен сертификат.

Голяма част от хората, които отказват ваксинация срещу COVID-19, са преболедувалите, сред тях, оказа се, има и лекари, посочва NOVA. 

„След като сме имунизирани, защо да се ваксинираме. Пожар гаси ли се с бензин. С цялото си уважение към колегите, които излизат по телевизията и които не са прегледали един болен с коронавирусна инфекция. Анализират какви били антителата, че едните били срещу целия вирус, другите срещу поливинката - глупости. Да седнат да си прочетат буквара още от 80-та година”, каза началникът на клиниката по вътрешни болести в „Пирогов” доц. Петър Атанасов.

Ден първи от новите мерки: Засилен интерес към ваксинация, опашки пред обекти и недоволство 

Вирусолозите обаче категорично защитават друга позиция.

„След 81-ва година науката е 40 години по-знаеща и това, което се знае е, че антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, избледняват бързо”, обясни доц. Любомира Николаева-Гломб.

Проф. Радка Аргирова също смята, че тестовете за антитела не са гарант за защита. „Може да са гаранция, че сте получили антигена и имате антитела, но дали те ще ви защитават не е ясно”, казва тя.

Подобно обяснение дава и д-р Аспарух Илиев от университета в Берн.

„Двама души с еднакво количество на антителата според теста, за съжаление,демонстрират голяма разлика в качеството на антителата за потискане на инфекцията. Въпреки че концентрацията е еднаква, в едното тяло антителата са по-качествени и действат по-ефективно, в другото тяло са по-слаби и действат по-неефективно”, обяснява той.

Все пак някои държави издават сертификати на нерегистрирани болни на база тестове за антитела, но само за вътрешно ползване. Такива са Швейцария и Австрия. Документите са валидни само 90 дни.

Междувременно и друга опасност дебне. След сертификатите България може да стигне и до локдаун. Предупреждението е на математици и на експерти от Здравното министерство. Причината - големият ръст на заразени, скокът на смъртността и катастрофално ниското ниво на ваксинации у нас. За трети пореден ден продължават опашките пред пунковете за имунизация, а на места някои ваксини се изчерпаха.  От Здравната каса обявиха, че вече и личните лекари ще могат да изписват безплатни ковид-лекарства. А родители обжалват в съда решението да се учи онлайн в София и още няколко области. 

Здравните власти имат срок, в който да овладеят четвъртата COVID вълна.

„Периодът който сме определили и чакаме резултат е между 10 и 14-дневен. Това ще ни ориентира дали се налагат други мерки или продължаването на тези”, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Експертите се готвят за всеки възможен сценарий. Затова и ще анализират ситуацията ежедневно. „Ако не дадат резултат ще предприемем още мерки, по-сериозни. Може да се наложи и преди тези дни да вземем други решения, ако нещата излязат извън контрол”, допълни д-р Златанов и подчерта, че се обмисля и вариантът за локдаун.

Локдаун прогнозират и математиците. Според националия план, разписан от здравното министерство затваряне ще има при над 9 хиляди хоспитализирани с COVID-19.

 “Ако върви с този темп, броят на постъпващите в болница до 10-ина дни ще станат 9000. Дали след това ще последва локдаун е политическо решение”, твърди професор Николай Витанов.

За да се намали натискът към болниците, здравните власти решиха да облекчат COVID зоните. И рецепти с безплатни лекарства вече ще могат да изписват и личните лекари. „Имаше от тук и от там гласове на личните лекари, че те искат и това би помогнало на лечебния процес и ние анализирахме нещата и взехме това решение”, заяви зам.-здравният министър.

По думите на общопрактикуващи лекари обаче това ще доведе до смесване на потоците на здрави и болни пациенти точно в пика на вълната.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ве
    Венци
    3 -3
    14:23, 23 окт 2021
    Последните 21 години са пълен провал за човечеството - 21 век е гола вода ! 90-те години всичко си беше на място: и в модата, и обзавеждането, и в общественото съзнание. Последните две десетилетия не са моето време - не могат да бъдат. Телевизиите носят вина за измами и лъжи, облъчват зрителите с глупости. Аз мисля, че съвременната епоха започва от 1990 г. и не може заради смяната в първите числа на годините - да има такива обрати в света, които са шантави и ненормални. Иван Костов е един крадец и мошеник. Но правителството на НДСВ обърка табелите на колите, продаде тока на чужди фирми - Симеон е като дядо си Фердинанд - един грабител и анти-българин. Истинското объркване на България започна след 2001 г. И не виждам нещо съществено да се е променило след 2005 г. - говоря за хората, не за глупавите медии. Медиите се променят, хората - не. Родените след 2001 г. трябва да знаят че са израстнали в една недостойна епоха, дано да има някой да им го каже. 21 век до момента не е отделна епоха, защото тези технологии дето ги имаме сега у нас, на Запад са присъствали още в 80-те год. И гърците са по-напреднала държава, защото са имали цивилизация хиляди години преди българите, по времето на Омир, българите са били някакво си племе в Памир или Алтай. Не приемам съвременните българи да се идентифицират с траките, защото това е друг народ. Те са се смесили с българи и славяни чак през 9-ти век. Българските историци проявяват същия необоснован инат като македонските им колеги - мъчат се докажат че българската цивилизация е по-стара от гръцката - което е невъзможно и цял свят го знае че е така. Национализмът е последното убежище на глупостта - говоря за историческия национализъм - не е невъзможно, нито странно човек да харесва чужда страна, чужд край, чужд дом повече от собствения си. И глупавата измислица че народната музика била заложена генетично в човека - това е анти-научно и идиотско. Това е измислица на тв Скат. Толкова ли е грешно българите да си признаят че от Константинопол са взели кръщение? Щом искат руснаците да приемат че буквите на които пишат са български. Истината не е на страната на крайностите - политически, религиозни и др. И Стефан Стамболов е един палач на българите - Стамболовата полиция е избивала невинни граждани по време на избори - за това има документи. Тракийците не обичат Стамболов - защото той вкара Капитан Петко в затвора. От времето на Костов - Стамболов е превърнат в национален герой незаслужено. Той е бил против Русия - заради него Вазов е писал "Под игото" в Одеса. Защо се превъзнасят съмнителни личности? Захари Стоянов мрази Русия, баба Тонка мрази Захари Стоянов - това ли са героите?
  • 2
    Ве
    Венци
    2 -4
    14:36, 23 окт 2021
    Тези лекари от статията навярно са атеисти: ние християните се надяваме на Бог да ни пази. Много мразя хора с претенция за интелигентни да натрапват безбожието и простотията си на гражданите. Моля, не натрапвайте безбожието и материализма си на обществото ! И тази фамилия Гломб не е българска. Мутафчийски ще бъде съден от Бог - затова че си позволи да каже че Възкресение Христово не е празник. Атеистите мразят християнството и християните - и християните също не ги обичат. Тези безбожни същества когато се оженят за християни и християнки - и те стават вярващи - неизбежно е. Децата им ще бъдат християни - защото ще се влияят от този родител който вярва в Бог - а това в повечето случаи е майката. Не се надяваме на науката - защото тя няма за източник Божието Слово. Научните знания са чиста фактология - те не носят спасение на човечеството. Много съвременни учени отхвърлят теорията на Дарвин - те не публикуват проучванията си за да не загубят работата си. Други стават креационисти. Винаги е модерно да се отхвърля наложена истина. Така е сега с дарвинизма. Но Ковид-измамата беше отхвърлена от почти всички хора - жалък е опита на СЗО, на богатите и на масоните да подчинят човечеството - те се провалиха, защото са противници на Христа. Не е грях богатството, а отношението към него.
    • 3 -1
      15:15, 23 окт 2021
      К'ъв християнин си ти бе, чалгаджия слабоумен.
    • Ти
      Ти какъв си?
      3 -2
      15:27, 23 окт 2021
      Ама ти си атеист нали? Те в ГЕРБ повечето са атеисти и масони. Аз слушам предимно македонска музика и такава от Югославия. А в Сърбия няма чалга - там повечето певци пеят народни песни. Ти да не си син на депутат или министър?
    • 1 -1
      22:25, 23 окт 2021
      Сръбската чалга те е превърнала в дебил, мързеливец и дървен философ.
  • 3
    Бе
    Бегай в САЩ !
    0 -1
    22:34, 23 окт 2021
    Много хора мислят като мене ! Отивай в Англия или САЩ ! Майната ти ! Сърбите са наши хора. Ти сигурно си мюсюлманин или *****.
    • Ил
      или п о м а к
      0 -1
      22:36, 23 окт 2021
      В Сърбия няма чалга ! Нищо общо няма с Пайнер !
Последни новини