Ремонтират оградата по границата с Турция до края на годината

    Оградата по границата с Турция е в ремонт. Работи се по компрометираните участъци на възпрепятстващото съоръжение от 3-ти ноември. На място са изпратени военнослужещи от инженерно-сапьорния полк, базиран в Пловдив.

    На един от пробитите участъци - в района на с.Сладун, до река Фишера, работата днес инспектираха служебните министри на вътрешните работи Бойко Рашков и на отбраната Георги Панайотов. 

    В този район се ремонтира съоръжението, изгражда се и водоскок. Възстановяват се и пробойни в металните пана, където са открити прорязвания, разчиства се и растителността. Работата е по изготвен съвместен план между ГД Гранична полиция и Командването на Сухопътните войски.

    Вътрешният министър припомни, че  с постановление на Министерски съвет стопанисването на граничната ограда беше прехвърлено на МВР, а за ремонта й НС гласува  5 млн. лева. 

    По думите му ремонтът ще излезе два пъти по-евтино в сравнение с похарчената сума от "някои хора за къща в Барселона".

    Министър Рашков поясни още, че в момента се работи приоритетно по най-компрометираните места на оградата. Срокът за приключване, съобразно решението на МС, е до 31 декември тази година.

    Вътрешният министър отбеляза още, че пробивите по оградата са отпреди години и припомни, че доскоро стопани на съоръжението са били областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас.

    Към областните са подавани средства за оградата, но доколко те са използвани целесъобразно той не може да каже.

    По повод поддръжката на оградата добави: “За мен е странно да се изостави това скъпо съоръжение от предишното правителство и сега в рамките на едно краткотрайно служебно правителство ние да се занимаваме. Но ние ще го направим.”

    Военният министър Георги Панайотов отбеляза, че това, което се случва по границата в момента, е пример не как се усвояват средства, а как се върши работа. 

    По думите на вътрешния министър мигрантският натиск към българо-турската граница не е по-голям в момента от преди месец-два. “В момента няма нещо притеснително, не сме изправени пред натиск”, каза Рашков.Той посочи, че турското правителство също има мерки за недопускане на мигранти от Афганистан към наша територия, като също продължава изграждането на преградно съоръжение. Добра е комуникацията ни и с гръцките гранични власти.

    Директорът на Главна дирекция "Гранична полиция главен комисар Деян Моллов информира, че за последните 24 часа на турска територия са спрени на път към България 192 лица, само един нелегален е заловен във вътрешността на страната. Опитите за нелегално преминаване у нас са предотвратени чрез засичане и подадена информация от страна на тристранния контактен център, изграден на Капитан Андреево между България, Турция и Гърция.

    Той обясни за оградата, че участъците, по които се извършва ремонт са компрометирани в различна степен. В оградата има на места пробойни от по 20, другаде от по 10 метра.Най-тежко са пострадали участъци от оградата от природните бедствия.  Има и такива  обаче, които са механично увредени. Най-честите способи чрез, които нелегалните са се опитвали да прехвърлят съоръжението и да минат на българска територия е са чрез прескачане или срязване на оградата, някои са минавали дори и чрез подкопаване под нея.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      00
      007
      22 -2
      16:46, 4 ное 2021
      Славова, този правопис кога ще го научим? Думата е инжЕнер. Спрях да чета повече.
    • 2
      Км
      Кмета
      15 -2
      19:06, 4 ное 2021
      Да дойде и Валери сиганчето да помага
    • 3
      До
      Долна ливада
      10 -5
      22:10, 4 ное 2021
      Пак се правят на велики тези
      Но няма покритие
    • 4
      Ха
      Хасково
      2 0
      09:54, 5 ное 2021
      Абе, защо ,след като областнните управители са били длъжни да отговарят за оградата,никой не им търси сметка?
      Нашата хайванска докторка, няма ли да я повикат в районното- ей така, само за кафенце?
    Последни новини