РИОСВ-Пловдив състави акт на община Асеновград

През месец октомври 2021 година експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) са извършили 127  проверки на 124 обекта. Седемдесет от тях са били планови.

Извънредните проверки са 57 на брой. Част от тях са предприети във връзка с постъпилите 28 сигнала и 12 писмени жалби, като на всички тях е реагирано своевременно.

Екоинспекцията наблюдава тенденция за увеличаване броя на постъпващите неоснователни сигнали.

Това води до излишно изразходване на материални и човешки ресурси, а в някои случаи е възможно да се стигне до затруднена реакция при реална нужда от проверка.

В рамките на проведения контрол са съставени 8 акта за констатирани нарушения на екологичното законодателство и са дадени 30 предписания за отстраняването им.

Най-голямата част от установените нарушения са на Закона за водите.

Две дружества са получили актове за заустване на отпадъчни води над заложените индивидуални емисионни ограничения в разрешителните им, едно – за неизпълнено предписание.

Четвърти акт е съставен на община Асеновград за неподдържане на градската пречиствателна станция за отпадъчни води в техническа и експлоатационна изправност.

На три дружества актове са съставени за неизпълнение законодателството за чистотата на атмосферния въздух.

Освен това са предприети административнонаказателни действия срещу оризарна в с. Куртово Конаре за запрашаване вследствие на неработещо пречиствателно съоръжение.

Акт е връчен и на фирма за непредоставена в срок информация извършен трансграничен превоз на отпадъци съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците.

Въпреки засиления контрол през октомври, не са установени нарушения на Закона за защитените територии и Закона за лечебните растения.

През месеца директорът на РИОСВ е издал 10 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени санкции и глоби в общ размер на 32 700 лева.

Най-големите наложени санкции (по 12 000 всяка) са за двама оператори на инсталации с издадени комплексни разрешителни. Възобновена е и текуща санкция в размер на 146,53 лв. месечно за замърсяване на атмосферния въздух от котел на биомаса в производствена площадка в с. Радиново.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини