От 11 ноември „Зелен сертификат“ и срещу тест за антитела, но само за България

Изображение 1 от 3

    „Зелен сертификат“ ще могат да получават и хората, прекарали Ковид-19 безсимптомно, тествали са се с антигенен тест сами, купен от аптеката. Те обаче ще трябва да докажат преболедуването си чрез тест за антитела. Това обявиха здравните власти официално днес.

    След дълги дискусии в крайна сметка взехме решение да се въведат такива сертификати от този четвъртък. Те обаче ще важат само за територията на България за 90 дни, посочи здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

    „По този начин косвено ще получим информация за това колко хора у нас действително са имали среща с вируса“, коментира вирусологът проф. д-р Радка Аргирова. Тя обясни методите, които ще бъдат въведени и стойностите от изследването, над които тестът ще бъде зачетен и на базата на това ще бъде издаден „зелен сертификат“.

    Ще се работи с тестовете за антитела, които в момента съществуват. Ще се търсят антитела само от типа IgG.Тези антитела могат да се търсят срещу различни антигени, но всички те съществуват и във ваксините и във вирусите. Праговата стойност, над която ще се зачита теста за издаване на “зелен сертификат“, ще е 150 BAU на милилитър. Това е единица която се получава в резултат на взаимодействие на един калибрационен фактор, даден от СЗО, чрез който пропорционално се съобразяват всички тестове, обясни проф. Аргирова.

    Иво Стойчев от Информационно обслужване посочи, че вече е разработена възможността за въвеждане на данните от теста за антитела за ваденето на „зелен сертификат“.

    Удостоверението ще може да се издава от 11-ти ноември, четвъртък. Ще бъде издавано през  Националната здравна информационна система. За тази цел всяка от лабораториите трябва да бъде интегрирана към заложените параметри в системата.

    Самият сертификат ще може да се тегли и от компютъра вкъщи на база на референтния номер на резултата на изследването, издаден от лабораториите.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Пи
      Питам ?
      17 0
      19:09, 9 ное 2021
      Каква ли още щуротия ще измислят господата управляващи след изборите ?
      • Ф
        ф
        3 -1
        03:01, 11 ное 2021
        Долу служебното правителство и румен радев! Докараха но до хуманитарна криза. Некадърници.
    • 2
      Фа
      Фашисти
      20 -2
      19:50, 9 ное 2021
      За да имам право да дишам и да умра, пак ли ще искат зелен сертификат?
      • 24
        24223
        4 -1
        06:58, 10 ное 2021
        Фашисти? Не, комунисти!
    • 3
      ИО
      И още нещо
      11 -3
      21:23, 9 ное 2021
      А ако искам да пърдя и сера още нещо ще ми искат ли? Нямам зелен сертификат, имам зелена блуза, зелен панталон, зелени обувки и зеле за наклаване!
      • Не
        нещото
        2 -5
        00:48, 10 ное 2021
        И отзад излизат ли ти зелени човечета?
    • 4
      74
      7425
      11 -3
      23:17, 9 ное 2021
      Още не разбрахте ли че фармацевтите трябва да са по богати а за народа кой му пука никой не мисли за народа трябва да си даваме заплатите за тия тестове на никой не му пука за вас не разбрахте ли още защо не са безплатни тестовете а струват 30лева
    • 5
      Ди
      Дискриминация
      4 0
      11:56, 10 ное 2021
      Това си е чиста дискриминация. Щели да броят преболедувалите. За ваксинираните ваксината безплатна, а сега тестовете всеки да си ги плати. Ето за това никой няма доверие в здравния министер. Отметна се. Взема си пачките и ба си измекяра. Не стига дето въведе една фашистка здравна система в България, а иска и повече. Иска му се. А когато плащехме лекарства за наша сметка и лежахме по коридорите и стълбите на болниците никой не обръщаше внимание, сега отново плащайте. Имаше един министър-председател, който казваше " За бога ,братя не купувайте". Не си струва, само отново за да ни преброят. Фашисти!
    • 6
      За
      ЗАЩО?
      5 0
      13:49, 10 ное 2021
      Защо трябва да се дават грешни пари? Защо трябва изобщо да има "ваксини" ,за които трябва да се подписваш,че няма да търсиш отговорност ако станеш инвалид или умреш? Защо си въобразяват ,че народа ще търпи недомислените сертификати? Защо ТЕ НЕ ПОМИСЛИХА ,че има хора с доказани алергии и то кокретно тестувани за "ваксините" и ако се "ваксинират" умират на 100% ? ЗАЩО....? За кого е толкова важно да умрем,защото е пределно ясно ,че вируса не е естествен?
    Последни новини