ЦИК реши пак на 100% броене на разписките от машинния вот

35 часа преди началото на изборите в неделя Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе с ново решение - 100 процента преброяване на контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии (СИК), съобщи БНР.

Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на "Сиела Норма".

Войнов обясни решението: "Във връзка със създаденото напрежение в обществото през носените дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя "Сиела Норма" и с оглед гарантиране доверието в изборния процес".

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот. "Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат".

Двамата говорители на ЦИК - Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките, но от ЦИК, а не от СИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.

"Ще доведе до един предизвестен провал. Въпросът е, че по този начин започваме една игра на руска рулетка с възможността да проведем нормално изборите извън страната".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    По
    Порчо
    6 -2
    11:37, 13 ное 2021
    Гербераските малоумници са на етап на развитие края на XIX век. Още малко и ще накарат комисиите да пишат с дръвце върху пясък. Ама какво да очакваш от шайка начело с един от най-простите егоцентрици на България. И после се чудим защо с електронното правителство сме до под кривата круша. Обаче пари са "усвоени" за пет електронни правителства! Башка бонусите и премиите!
    Спомням си на времето как работеха касиерките в магазините в СССР. Та касиерката въведе в електронната каса парите на продуктите, след което на дървено сметало до нея провери дали машината не е сгрешила. А те със сметалата бяха виртуози. Някъде до там е спряло и умственото развитие на Вожда Полумозък, който твърди че машинации може да има само когато се гласува с машини, защото думата машинация е с генезис от думата машина. Сиреч, когато се гласува с бял и черен боб или когато се зачертава и пише с молив или химикал не може да има машинации! Генерал! Доктор на науките!
    • !!
      !!!
      3 -3
      12:34, 13 ное 2021
      Днес е ден за размисъл! Стига с тая политика! Поне днес!
  • 2
    Из
    Избирател
    2 0
    19:47, 13 ное 2021
    Да броят цял ден и цяла нощ каква им е работата да стоят на столовете и да си чешат някои части от тялото си. Да си заработят хонорара.
Последни новини