Големият адронен колайдер може да помогне за изследване на Слънцето

Големият адронен колайдер може да бъде от помощ за изследване на процесите на Слънцето, твърдят руски физици от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна.

В статия, публикувана в сп. "Ядерная физика", Сергей Карпов и неговите колеги предлагат да бъде използван ATLAS - един от детекторите на колайдера - за изучаване на загадъчните мюонни изригвания, регистрирани в периода 1981- 2006 г.

През въпросния отрязък от време рязко е нараснал потокът от мюони - елементарни частици с време на живот около 2 микросекунди. По време той е съвпадал със слънчевите изригвания.

Детекторът ATLAS е един от 4-ите главни детектора на Големия адронен колайдер. Той е "универсален" и на практика може да проследи всички процеси, възникващи в резултат на сблъсъка на елементарни частици в колайдера.

ATLAS е най-голямата установка в колайдера (ако не се смята самият 27-километров пръстен на ускорителя). Дължината му е 43 метра, а диаметърът - 22 метра.

Освен събитията, ставащи в Големия адронен колайдер, детекторът ATLAS може да фиксира и частиците на космическите лъчи.

През следващите няколко години, когато Големият адронен колайдер и ATLAS ще работят, се очаква нарастване на слънчевата активност в новия 24-ти цикъл. А това увеличава шансовете да бъдат открити мюонни изригвания, твърдят руските физици. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини