Работодателите не са законово задължени да предоставят данъчните облекчения за деца

    Работодателите не са законово задължени да предоставят данъчното облекчение за деца на служителите си. Особено за по-малките фирми с повече служители родители, това би бил сериозен разход в края на годината.

    Това заяви главен експерт Божана Илиева от Националната агенция за приходите - Хасково.

    При решение на ръководството на фирмата този ангажимент да не се поема, тогава родителите ще трябва да подадат декларацията си за възстановяване на сумата направо пред НАП.

    Едната възможност за това е още в средата на януари. А от другата можем се възползваме през март, когато заедно с предварително попълнената данъчна декларация, достъпна с ПИК за доходите през предходната година, по подадената от работодателя пред държавния орган информация, се подава и декларацията за ползване на данъчното облекчение за деца.

    Главен експерт Илиева разясни още, че родителите, които могат да се възползват от този вид облекчение, задължително трябва да са получавали облагаеми доходи през 2021 г. Ако те са получавали обезщетения заради майчинство или безработица, няма да имат тази възможност, защото върху този вид суми не се начисляват и удържат данъци. 

    Важно е да се наблегне и на факта, че това са данъчни облекчения, които важат за доходи, изплатени само през 2021 г. 

    Според думите на госпожа Илиева, родителите няма да бъдат ощетени без значение дали подават декларациите си чрез работателите, или сами пред НАП. 

    Единствената разлика е, че ще получат своите обещетения по различно време.

    Тя съветва всички родители, преди да подадат своите декларации, да се уверят, че нямат неплатени задължения към Националата агенция за приходите, тъй като ще носят за това административна отговорност. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини