НС наложи мораториум върху цената на тока и водата

Депутатите наложиха мораториум върху цената на тока, парното и водата към нивата от 1 януари 2021 г. Предложението за налагане на мораториум на цените на тока и водата беше със 186 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържал се".

Освен това те създадоха на временна комисия за справяне с енергийната криза. Причината е исканото увеличение на цената на тока и парното от КЕВР, което според вносителите би повлияло пряко на върху финансовото и социално-икономическото състояние на гражданите и бизнеса. Предложението беше прието със 163 гласа "за", срещу 49 гласа "против". 7 депутати гласуваха с  "въздържал се".

В понеделник, когато Кирил Петков и новият кабинет встъпваха в длъжност, енергийният регулатор поиска увеличение на цените на електроенергията и парното.

Предложението за създаването на комисия беше внесено от председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и група народни представители. Според дневния ред то трябваше да се гледа в четвъртък, но по искане на Георги Свиленски от БСП графикът беше променен.

Първият спор в пленарната зала тази седмица възникна заради предложението за създаване на временна комисия за цената на тока, необсъдените проекти за решения за зеления сертификат, както и за скромния график на депутатите за следващите три дни. 

На Даниел Митов от ГЕРБ пък разкритикува председателя на НС Никола Минчев заради скромния график за следващите три парламентарни дни. Теменужка Петкова (ГЕРБ) пък упрекна Минчев, че с това име комисията би всявала страх излишно. Тя заяви, че енергийна криза има, когато липсват доставки, което не се случва сега.

"Държавността не започва от промяната. Държавност е имало преди Вас, ще има и след Вас", допълни тя.

Веднага след нея се включи и Костадин Ангелов, който упрекна Минчев, че от графика липсват проектите за решение за зеления сертификат на ГЕРБ-СДС и "Демократична България".

"Правите временна комисия за енергийна криза, каквато няма. Защо не направите комисия за справяне с коронакризата", попита той.

От "Възраждане" заявиха, че темата за енергийната криза не трябва да идва от "Продължаваме промяната". В традиционния стил на партията си Цончо Ганев видя в Зелената сделка първопричина за увеличаването на цените на тока. Депутатът заподозря още, че предложението за създаването на тази комисия било на ГЕРБ, но се прокарвало от ПП. Въпреки това минути по-късно председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов съобщи, че парламентната му група ще подкрепи създаването на комисията.

Бившият председател на парламентарната комисия по култура и медии Тома Биков пък видя проблем с името на комисията, което не било ясно формулирано. В изказването си обаче Биков се отличи от партийния си лидер Бойко Борисов, който по време на предизборната кампания неуморно обясняваше, че увеличението на цените на тока и газа се дължи на действията на служебния кабинет. Биков вече смята, че енергийна криза няма, а цените се вдигат в цяла Европа и решението не е само на КЕВР. Той заяви, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложението, а темата трябва да влезе в енергийната комисия, а не във временна такава.

От ДПС видяха в комисията опит отговорността за справянето с енергийната криза на Министерски съвет да се прехвърли на Народното събрание. Тази теза беше посрещната с аплодисменти от дясната част на залата (ПГ на ГЕРБ-СДС). Същият аргумент бе подхванат и от Биков, който обвини новия кабинет в "непочтеност".

Така дебатът прерасна в поредица от размяна на обвинения. Тезите основно се развиваха в посока има или няма енергийна криза. Тезата на ГЕРБ-СДС се промени. Към края на дебата според тях вече имаше ценова криза, но не енергийна.

Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че ще подкрепят създаването на комисията, ако ПП обещаят да върнат цената на тока за бизнеса до тази, на която беше преди служебните кабинети. По думите му, ако това не се случи, то няма смисъл от създаването на временната комисия. Освен това той се загрижи и за независимостта на регулатора, който в момента е доминиран от ГЕРБ.

Мартин Димитров от ДБ го репликира, че има смисъл от създаването ѝ, тъй като за редовна ще са нужни още 10 дни, каквито нямало, защото спешно трябва да се вземат мерки за справянето с кризата с цените на електроенергията.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова излезе с контрапредложение за налагане на мораториум за цената на тока и водата на нивото им от 1 януари 2021 г. Тя припомни, че същата теза изказа социалният министър Георги Гьоков от БСП тази сутрин. 

От ДПС я обвиниха в популизъм. Рамадан Аталай предложи предложението изобщо да не се подлага на гласуване, защото е направено след изтичането на времето за изказвания на ГЕРБ-СДС.

След три часа дебат "Има такъв народ" се включи в обсъждането. Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов заяви, че неговата група ще бъде подкрепи предложението на ГЕРБ-СДС за налагане на мораториум . Той благодари на Десислава Атанасова, че депутатите от партията на Бойко Борисов най-сетне се грижат за хората.

След гласуването Костадин Ангелов заяви, че работата на временната комисия вече е свършена.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини