Oпашки за евтин хляб в Истанбул и Анкара. Ердоган вдига минималната заплата с 50%

Въпреки дъжда опашката пред малката будка за хляб на Байрам Думан в истанбулския квартал Картал, в източната периферия на града, не спира да расте, отбелязва в репортаж АФП, като уточнява, че хлябът, който се продава там струва два пъти по-евтино от този в повечето хлебарници в Истанбул.

"Цените скочиха страшно много в хлебарниците. Хората идват непрекъснато", казва 50-годишният Думан, който се опитва да отговори на търсенето. Неговата будка е част от веригата "Народен хляб", която се управлява от Истанбулската община и предлага хляб на ниски цени от 1978 г. Хляб от 250 грама струва там 1,25 турски лири /около 6 евроцента/ на фона на най-малко 2,50 и повече турски лири в обичайните хлебарници при това понякога за хляб от 210 грама.

След като търпеливо са чакали под дъжда, клиентите си тръгват с четири или пет хляба.

Икономията от трийсет до петдесет евроцента при покупка на пет хляба е достатъчно основание за образуването ежедневно на безкрайни опашки пред будките за евтин хляб в Истанбул.

Същата е ситуацията и в Анкара, чиято община се управлява също от опозицията. И там има будки за "народен хляб", субсидирани от общината, отбелязва АФП.

Инфлацията в Турция по официални данни достигна над 21 процента през ноември на годишна база. Но според опозицията истинското равнище на инфлацията е съзнателно намалявано от официалния статистически институт и потребителите го установят сами - цените на някои основни продукти като слъчогледово олио, яйца или масло са се увеличили почти двойно за една година.

Според синдиката на хлебарите цената на брашното е скочила с 85 процента между април и ноември, което е причина много от хлебопроизводителите да повишат цените си.

Като последица от една парична политика, оценявана като ирационална от много наблюдатели, турската лира загуби над половината от стойността си от началото на годината спрямо долара - девалвация, която се отразява върху цените на стоките.

На този фон турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви миналата седмица увеличение на минималната заплата с 50 процента от 1 януари - от 2825,90 на 4253,40 турски лири /около 213 евро/. Но това увеличение трудно може да компенсира продължаващата девалвация на националната валута, посочва АФП.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Стоматолога
    1 -1
    10:16, 23 дек 2021
    Нали било хубаво в Туркия, айде тогава който от където е.
Последни новини