Ердоган призова гражданите да върнат в икономиката 5 хиляди тона злато

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова гражданите да върнат в икономиката 5 хиляди тона злато, които се "държат под дюшека", съобщава Анадолската агенция.

В изказване в рамките на Генералната асамблея на Бизнес асоциацията Анадолски лъвове (Anatolian Lions Businessmen Association) в Истанбул президентът прикани гражданите да обърнат златото си в турски лири чрез нов финансов инструмент, който има за цел да укрепи националната валута.

"Очакваме гражданите и бизнеса да подкрепят този исторически пробив за нашата държава с вкарването на (притежаваното от тях) злато във финансовата система", е посочил Ердоган.

По отношение на "спестяванията под дюшека" президентът визира изтеглените от банките пари, които се държат вкъщи.

Ердоган посочи, че в началото на следващата година компаниите и гражданите "ще ускорят завръщането на лирата".
"Колкото повече от петте хиляди тона злато, държано под дюшека, върнем в икономиката, толкова по-силни ще бъдат държавата и народа ни", подчерта Ердоган.

По отношение на нестабилния валутен курс президентът заяви, че се взимат мерки, които да предотвратят изненадващо, рязко или безпричинно колебание на курса.

Ердоган подчерта, че правителството няма проблем с бюджета, като посочи, че годината приключва с по-добри резултати от очакваното.

В сряда турската централна банка съобщи, че ще предложи стимули, с които да окуражи гражданите да обърнат златото си в депозити в лири. Мярката е част от усилията за стабилизиране на турската лира.

Според анализатори стойността на златните сметки възлиза на 270 милиарда лири (22,4 милиарда долара).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ка
    Карадъ
    3 0
    19:19, 3 яну 2022
    Е.в.а.л.а Ердоган, докара турците до просешка тояга, м.а.ш.а.л.л.а.
  • 2
    Ре
    Реалността
    2 0
    12:50, 4 яну 2022
    Мечтата на всички политици , как да излъжат или принудят спечеленото от хората да го изкарат , за да им го вземат , чрез някаква инфлация или друга схема.
Последни новини