Змиорки, тюлени и акули са се върнали в Темза

Експерти от Лондонското зоологическо дружество (ZSL) са провели обширни проучвания на водата на Темза и нейните притоци, за да разберат как се е променила екосистемата на реката през последните десетилетия.

Само преди 60 години Темза е била толкова мръсна и неподходяща за живот за подводните обитатели, че е обявена за биологично мъртва река. Нови изследвания обаче показват, че мерките за подобряване на пречистването на отпадъчните води, зауствани в реката, и общите мерки за подобряване на екологията на региона са дали резултат.

В доклада на ZSL се посочва, че морски кончета, змиорки, тюлени и дори акули са се върнали в Темза.

Учените също така са открили значително увеличение на броя на различните видове птици, морски бозайници и естествени местообитания, включително солени блата, улавящи въглерод.

Специалистите са потвърдили също, че концентрацията на разтворен кислород в Темза се е подобрила, което е довело до увеличаване на броя на рибите, а концентрацията на фосфор е спаднала, което е свързано с подобреното пречистване на отпадъчните води. Експертите отбелязват, че Темза все още е в уязвимо положение, но през годините много показатели са се подобрили и са достигнали първоначалните си стойности.

Констатациите са въодушевяващи за учените, които възлагат големи надежди за новата канализационна система на Лондон, Thames Tideway, която трябва да бъде завършена през 2025 г.

Този нов тунел е проектиран да поеме повече от 95 процента от канализационните разливи, влизащи в реката от викторианската канализационна система на Лондон.

Сега Темза е дом на над 115 вида риби, 92 вида птици и почти 600 хектара солени блата, които са важно местообитание за редица диви животни, пише LADBible.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини