Огромен пожар в Колорадо. Хиляди евакуирани, над 600 къщи изгорели

Американският щат Колорадо обяви бедствено положение заради бушуващите горски пожари.

Пламъците бушуват между Боулдър и Денвър. Стотици домове са изгорели, а евакуираните жители са десетки хиляди. Губернаторът на щата обяви извънредно положение.

Снощи властите издадоха заповед за евакуацията на близо 30 000 души. Стихията, погълнала 600 къщи, беше обявена за най-унищожителния пожар в модерната история на щата.

Съобщава се за две огнища, които много бързо са се разпространили заради силния вятър в района - в търговски център и хотел. Има и пострадали.

"Към тези, които са пряко засегнати: знайте, че не сте сами. Хората от Колорадо са с вас. Към тези, които не знаят дали имат дом, в който да се върнат - нашите молитви са с вас. Към тези, които са загубили всичко, което са имали: знайте, че ние ще бъдем до вас, за да ви помогнем да възстановите живота си в Колорадо", заяви губернаторът Джаред Полис.

Основните причини са рекордната суша и силните ветрове, достигащи почти 170 километра в час. 7 души, сред които и пожарникар, са пострадали, а властите предупреждават за реална опасност за живота.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини