ВМРО: Трагедията в Охрид е атентант

ългария задължително трябва да поиска и да се пребори за своя самостоятелна проверка за трагедията в Охрид, писа „Папарак”.В Охридското езеро 15-ма българи намериха смъртта си – минаха цели 10 дни, все още се крие истинската причина за драмата, а македонците правят всичко възможно случаят да се забрави, алармираха представители на ВМРО.

Според войводите, България трябва да прави самостоятелно разследване, а не заедно с Македония. От ВМРО се обявиха против решението българското следствие  да създаде съвместни работни групи с македонските власти, които до разследват обстоятелствата, причинили гибелта на сънародниците ни.

„Не изключваме версията за атентат.  Колкото и скандално да звучи, в Македония има изключително голямо антибългарско ядро, което е готово на всичко, за да разпали конфликт между двете страни”, сподели представител на войводите пред наш репортер.

Те са убедени, че ако страната ни предприеме едно свое разследване, искайки съдействие и от западни служби, то със сигурност от него ще излязат повече от скандални и разтърсващи резултати.

Лично в съзнанието на повечето фактори във ВМРО  трагедията изобщо не е плод на случайност.

Междувременно Македония отказа на България паметник за загиналите в Охридското езеро наши сънародници!

Проект за монолитен монумент бил внесен в Общинската администрация на град Охрид от дипломатическото представителство на страната ни в Македония.

Монументът представлявал почти двуметров гранитен блок с изписани върху него имената на загиналите българи при трагедията с кораба „Илинден”.

След кратка проверка, специалистите по устройство на територията в охридската община най-нагло заявили, че проектът не влизал в нито една законова рамка от македонското законодателство.

Получил се и писмен отказ за монтаж на паметника. Това изцяло шокирало дипломатическото ни представителство там.

Стигнало се до момент, в който лично посланикът да изпрати информацията до премиера и да поиска неговото становище.

Нямало как това да не се нарече гавра, твърдят тамошните ни и уверяват, че борбата за увековечаване паметта на невинните жертви ще продължи на каквато и да е цена.

Един такъв паметник ще доведе до драстичен спад в туризма край Охридското езеро и това е реалната причина за отказа, смятат специалистите.

Източник: afera.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини