Ръководството на Прокуратурата възмутено от декларацията за оставка на Гешев, самият той не е запознат

Главният прокурор Иван Гешев се надява процедурата по избор на нов председател на ВКС във ВСС да не стане като избора на главен прокурор - с жълт оттенък. Пред журналисти обвинител номер едно заяви, че не е запознат с декларацията, прочетена в Народното събрание, в която се иска оставката му - по това време бил пътувал към Висшия съдебен съвет, където започва изслушването на единствения кандидат за поста във ВКС.

Днес не е денят да обсъждаме политика и още повече кризисен пиар. Важният ден и важното събитие днес е предстоящата процедура за избора на председател на ВКС. Дали ще има избор, дали няма да има успешен избор, по-важно е процедурата да протече професионално и при спазване на закона, настоя Гешев, който пожела успех на Галина Захарова.

Той е сигурен, че магистратите от ВСС ще проявят най-вече уважение към себе си и институцията и няма да позволят опити процедурата да се придобие жълт оттенък. Ако не уважаваме сами себе си, съдебната власт и институцията на ВСС, няма да се уважават и всички други, включително и българските политици, каза още Гешев.

Самото ръководство на прокуратурата излезе с позиция минути след прочитането на декларацията от страна на Андрей Гюров.

"Ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) смята представената декларация за крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на закона и независимостта на съдебната власт. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент."

В позиция, разпратена до медиите минути след самото прочитане от трибуната на декларацията от страна на Андрей Гюров, този политически акт се определя като емблематичен пример за "пряко нарушаване на разделението на властите, което е гарантирано от Конституцията на Република България".

Чутото сутринта от трибуната на Народното събрание се явява потвърждение на многократно изразените от прокуратурата опасения за растящ риск от "сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата" и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.

В позицията си ръководството на ПРБ заявява, че представената декларация има изцяло политически характер и единствената й цел е всъщност да отклони общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми на обществото.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гр
    ГРАЖДАНИН
    4 -3
    11:12, 14 яну 2022
    С декларацията на прокуратурата по пезспорен начин подчертават категорично, подкрепилите я са хора на статуквото на гешев. Следователно от тях не може да се очаква никаааква промяна на задкулисието прикриването на недосегаемите и т.н. Затова тотална промяна и подмяната им
    • Гл
      глупости
      1 0
      20:15, 14 яну 2022
      Сега има ново задкулисния Иво Прокопиев и протежета та му начело с Радев!

Още новини

Последни новини