Учени потвърждават началото на шестото масово изчезване

Шестото масово изчесване става очевидно, когато се вземат предвид безгръбначните.

В далечното минало Земята е преживяла пет масови изчезвания по различни причини. През последните десетилетия учените спорят дали на планетата е започнало шестото изчезване, провокирано от антропогенно влияние.

Изследователи от Хавайския университет в Маноа са открили нови доказателства, че шестото изчезване не е хипотеза, а реалност. Те са анализирали червените списъци на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) и са стигнали до заключението, че те включват предимно бозайницие и птици. При това IUCN не взема предвид огромния брой вече изчезнали или критично застрашени безгръбначни, които съставляват огромната част от биоразнообразието (до 97% от видовете).

"Червеният списък е силно предубеден", пише един от авторите на изследването, биологът Робърт Коуи.

За да илюстрират степента на изчезване, учените са фокусирали вниманието си върху мекотелите, които съставляват втория по големина тип безгръбначни след членестоногите.

Ако се вземат предвид само птици и бозайници, около 1,5 процента от видовете на Земята са изчезнали от 1500 г. насам, което е близо до "фоновия" темп на изчезване между глобалните изчезвания. Но ако се вземат предвид безгръбначните, цифрата ще бъде от 7,5 до 13 процента от общия брой (около 2 милиона) на всички растителни и животински видове.

"Включването на безгръбначните е ключът към потвърждението, че наистина сме свидетели на началото на шестото масово изчезване в историята на Земята", казва Коуи.

Учените отбелязват, че някои видове преживяват настоящата криза по-добре от други. Например, изчезването на растения и морски видове все още не е достигнало такива размери като изчезването на сухоземните животни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини