СЗО се обяви за отмяна на зелените сертификати

СЗО препоръча на световната общност да премахне или облекчи международните ограничения за пътуване, съобщи БНТ. Експертите заявиха необходимостта от "отмяна или облекчаване на зеления сертификат", тъй като той не носи ползи и продължава да допринася за икономическия и социален стрес, изпитван от страните.

Организацията подчертава неефективността на подобни мерки, която е породена от опит да се предотврати международното разпространение на щама Омикрон чрез забрана за пътуване.

Що се отнася до изискването на пътниците да носят маски, да предоставят данни от тестове за коронавирус или сертификати за ваксинация, такива действия трябва да се основават на оценка на риска и да не създават финансова тежест за пътуващите, смятат от организацията.

СЗО смята, че не трябва "да се изискват доказателства за ваксинация срещу Ковид за международни пътувания като единствено средство или условие за влизане в страната", смятат експертите и добавят, че достъпът до ваксини в света остава ограничен, а разпространението им е крайно неравномерно.

На десетото си заседание преди седмица комисията заключи, че COVID-19 продължава да бъде извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ив
    Иванов
    27 -1
    12:56, 20 яну 2022
    Кой ще носи отговорност за клеветите срещу малкото специалисти, които не се предадоха? Кой ще отговаря за настройването на хората един срещу друг и за разделението на общество? Купените или невежите/немислещи логично/ академици, професори и лекари ще си посипят ли главите с пепел за „научните“ си манипулации и призивите за задължителна ваксинация, за заклеймяването на хората, избрали да не се вaкcиниpaт, като егоисти, врагове на обществото и разпространители на бoлecтта? За политиците да не говорим. Що се отнася до „журналистите“, те са зависими и послушни; не смеят да се отклонят от „правата“ линия.
  • 2
    Ви
    Вили
    15 -2
    12:59, 20 яну 2022
    Възмедие едва ли ще има, но поне да си признаят грешките и да се извинят на хората.
    Едвали и това ще стане. Помним как избиха първо кравите на хората през 2016 заради уж
    нодуларен дерматит.После беше птичи грип-що пернати избиха, африканска чума по прасетата-избиха прасетата. А помните ли баба Дора и козичките и. После се оказа, че не е имало такива болест, ама каква полза. Извинения НЯМА.
    • Ще
      Ще има ще има
      3 -1
      05:12, 21 яну 2022
      Много паднаха жертва на бялата мафия.
  • 3
    Пи
    Питам
    15 -2
    13:13, 20 яну 2022
    Ковид балончето започва да се спихва. Сега да видим висшите наши медицински светила, които хвалеха ваксините като животоспасяващи, като голяма отговорност на населението да ги поставя, какво ще правят и говорят?! Дали ще е достатъчно едно-извинявайте, сгрешихме?!
Последни новини