Външно: Войските на НАТО не са чужди войски. Територията на България е територия на НАТО

Националните територии на страните - членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският договор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи по повод руските искания силите на НАТО да напуснат България и Румъния.

В този контекст, съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави - членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“, заявяват още от ведомството на Теодора Генчовска.

От МВнР призовават Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд.

Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти. Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога, категорични са още от външно министерство.

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Бъ
    Българският
    16 -3
    19:22, 21 яну 2022
    Българският народ е за излизане от нато. Никой народ не обича войните. Трябва да се проведе допитване до народа, а не определени кръгове да определят съдбата ни.
  • 2
    Кр
    Крум
    8 -3
    22:45, 21 яну 2022
    като сте територия на НАТО ще получите необходимото количество руски ракети по поделенията си; лошото е че има и в градовете, но на НАТО не им дреме за българите
  • 3
    Уу
    ууууу
    5 -5
    23:46, 21 яну 2022
    Колко руско влияние има тук ти е бедна фантазията, Русия никога няма да нападне България.
    Народът би защитил евентуално последване на НАТО, като решения и не би позволил да сме във война с Русия.Русия иска Украйна!!!
    България и българския народ са братски на Русия.
    • Ве
      вервай си
      5 -2
      01:07, 22 яну 2022
      0т 30 години постоянно нато-вски продажници на власт и Путин щял да се зачуди дали да засипе нато-вските войски с ракети! Народа като е братски да не избира да го управляват врагове
  • 4
    Ni
    Ninja Robot
    2 -13
    09:04, 22 яну 2022
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Яд
      Ядосан
      2 0
      14:59, 23 яну 2022
      Шибай се, надупено говедо. Като милееш толкова за шибаните хамерикански щати, бягай в окрайна да се биеш с руснаците. Боклук.
  • 5
    Пе
    Петър
    10 0
    10:21, 22 яну 2022
    Изявлението „България е направила своя избор да бъде член на НАТО“ всъщност не отговаря на истината.
    БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ Е ИЗБИРАЛ ДА БЪДЕ ЧЛЕН НА НАТО!
    Българският народ не е избирал подобно нещо.
    Решението да станем член на НАТО беше взето от политическия елит на страната. Тоест 100, 500 или 1000 души решиха нещо и го сведоха на останалите няколко милиона.
    Съгласете се обаче, че много често има огромна разлика между вижданията на елита и настроенията на обикновените хора.
    Горепосоченото изявление щеше да бъде вярно, ако у нас се бе провел референдум по темата да бъдем ли членове на НАТО или не. Както знаете, такъв не беше проведен. Вероятно защото на всички беше ясен резултатът от него.
    Дори и в момента най-правоверните евроатлантици са на мнение, че подобен референдум не бива да се прави. Защото дори и те знаят какъв ще бъде резултатът от него. Когато мнението на народа се различава от мнението на елита, управляващите стават твърди като скала в желанието си да не се допитват до гражданите.
    • 2+
      2+2=5
      10 0
      10:29, 22 яну 2022
      Колкото ни питаха за НАТО, толкова ще ни питат и за еврото! Продажните политици се страхуват от волята на народа, защото ще лъсне истината! В холандската преса бе съобщено, че Нидерландия ще предостави два изтребители F-35 по желание на НАТО и те ще бъдат разположени в България. И Испания обмисля да изпрати бойни самолети в България, докато няколко бойни кораба вече са тръгнали към Черно море. Дали има някой нормален българин, който да го радва факта, че САЩ и шепа атлантически подлоги ни направиха „фронтова държава“? Колкото повече чужди войски в България, толкова повече насочени руски ракети към нас…
  • 6
    Ба
    Бай Васил
    10 -1
    11:01, 22 яну 2022
    Не сме забравили как се стреля с АК,РПГ,ФАГОТ,ЗКУ И МИННО И ПОДРИВНО ДЕЛО, независимо че сме на възраст българи служили в триъгълника на смъртта по времето на комунизма и полагали клетва целувайки знамето на БЪЛГАРИЯ с автомати на рамо. Имайте едно наум, че вашата антируска и антиславянска политика и одупване пред вашите господари раскъсващи БЪЛГАРИЯ И НАЦИЯТА НИ решим ли да грабнем пушките няма да успеете да напуснете БЪЛГАРИЯ ще стреляме само на месо.
    Пак ще има партизански отряди!
  • 7
    Ан
    Англия
    2 -2
    07:03, 24 яну 2022
    Ега ти и русофилската манджа е тоя сайт !Цяла Източна Европа мразят руснаците,100г болшевизъм в действие и само българите продължават да лижат краката на поредните крадливи руски управници!30г ги крадат българи и турци,80г -руснаци,а те -против американците!Ха ха ха !
Последни новини