МОН потвърди: 9 календарни дни ваканция за учениците преди втория срок

Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия и в началото на втория срок. Един от тях е междусрочната ваканция.

Няма да се провеждат занятия от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари т.г. В зависимост от инструкциите на здравните власти вторият срок ще започне присъствено или от разстояние в електронна среда.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще издаде такава заповед, след като днес Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование прие неговото предложение, съобщи МОН.

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година. Пропуснатият материал ще бъде преструктуриран и наваксан в редовните часове през втория учебен срок. В случай че няма забрана от здравните власти, олимпиадите ще се провеждат по график, дори ако датите им съвпадат с неучебен ден.

Акад. Денков ще препоръча на директорите на училища да осигурят възможност на всички преподаватели да ползват платен отпуск за последния ден от месец януари и за дните от 2 до 4 февруари т.г. включително. Така и учениците, и учителите ще могат да се възстановят от стреса и умората, свързани с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, тъй като около първата седмица на февруари се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19, пишат още от образователното министерство.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Кр
    крум
    3 -1
    06:36, 22 яну 2022
    гнусен фашист! Този е за съд и разстрел, не Мангъров!
  • 2
    Пр
    Призовавам
    0 0
    17:22, 22 яну 2022
    Всички българи да проявят национално чувсто и да помогнат истината да излезе.

    Уважаеми приятели и съмишленици, уважаеми хора! След като през м. август Таня Тодорова даде идеята след като държавата ни не прави, по-добре гражданите й да направят страница за страничните реакции и починалите, сънародници, участвали в експеримента наричан „ваксинация“ и организиран не с цел здравето ни…

    Страницата е разработена от наши сънародници, сподвижници и убедени свободолюбци и интелигенти. Всеки, който има какво да добави може с гарантирана, анонимност и запазани лични данни да го попълни на страницата и така да допринесе за справяне с проблема, който ни залива от мейнстрийм медиите!

    Ето и страницата!:

    http://coronerbg.com/?fbclid=IwAR19UOBOOd46Se7klvpeuxsSqjNvE8OEbbR2ZR7QnVOfySwt3xEqMLX8DkA

    д-р Георги Тодоров
Последни новини