Хернията на мъж се оказа женски гениталии

Наскоро баща на три деца се подлага на операция за херния. Лекарите обаче установяват, че въпросната „херния“ е съставена от утроба с маточна шийка, фалопиева тръба и яйчник и е прикрепена към неспуснат тестис, пише IFLScience.

Когато постъпва в болницата, 67-годишният мъж информира лекарите, че подуването в лявата част на слабините е от поне 10 години. Освен това той има неспуснат тестис по рождение.

„Пациентът е с нормални първични и вторични сексуални характеристики. Женен е и има три деца – пишат лекарите за случая, описан подробно в Urology Case Reports. – Физическият преглед установява средни мъжка остео-мускулна система и окосменост, добре развит пенис с пикочен отвор в главичката.“

В случай че се чудите, не е обичано лекарите да отбелязват колко добре развит е даден пенис според тях (особено в журнала Ear, Nose, Throat ("Уши, нос, гърло")). В този случай обаче има смисъл, тъй като когато извършват операцията, откриват, че хернията съдържа редица женски гениталии.

Хернията включва утроба с маточна шийка и фалопиева тръба и овариална тъкан. Те диагностицират пациента с рядък тип хермафродитизъм.

„[Медицинската] литература показва, че при пациенти с интраабдоминални тестиси се срещат и двете гонади (полови жлези) в аналогична позиция с яйчниците – с недоразвита утроба в центъра, където останките от каналите на Мюлер [каналите в ембрионите, които се превръщат във фалопиеви тръби, утроба, маточна тръба и част от влагалището] пречат на придвижването на тестисите към скротума“, пишат лекарите.

Екипът премахва цялата излишна структура без усложнения. Този тип хермафродитизъм се открива често единствено по случайност.

„Синдромът на персистиращ мюлеров канал е рядка форма на мъжки псевдо-хермафродитизъм, който се открива по случайност по време на хирургическа операция на крипторхизъм или ингвинална херния – пишат още специалистите – Овариалната тъкан се прикрепва здраво към тестиса и епидермиса, открива се и на други места и често наподобява тумор.“

Хората с това състояние научават за него обикновено като деца, когато ги оперират срещу херния. Случаят на мъжа обаче е рядък, тъй като той открива своята „херния“ на доста по-късна възраст. В медицинската литература са описани приблизително 250 случая на състоянието.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини