Комисията по енергетика не прие пълно компенсиране на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването заради скъпия ток

Комисията по енергетика на Народното събрание не прие проект за Решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването.

"За" гласуваха седем народни представители, "против"- нямаше, а 12 народни представители се въздържаха.
С проект на решение 47-254-02-21, внесен от Десислава Вълчева Атанасова и група народни представители на 27 януари 2022 г., се искаше министрите на енергетиката и на финансите да изготвят механизъм за компенсиране в пълен размер на разликата между прогнозната пазарна цена, определена с решение на КЕВР от 1 юли 2021 година, и средномесечната пазарна цена, определена на "пазар ден напред" на платформата на Българската независима енергийна борса.

Депутатите искаха цената на енергията, заплащана от определени небитови потребители, да не е по-ниска от тази, определена от КЕВР с посоченото по-горе решение. Това трябваше да се отнася за: общини, общински предприятия и търговски дружества, в това число детски градини и ясли, старчески домове и други общински социални заведения; обектите от чл. 12, ал. 3 на Закона за вероизповедания; болници и болнични заведения; университети и училища, включително студентски общежития; музеи, библиотеки читалища театри и други културни обекти.

Предложението беше компенсаторният механизъм да действа шест месеца от 1 януари тази година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини