Не 60, а 37 хиляди мегаватчаса природен газ. "Булгаргаз" отговори на Борисов

Не отговаря на истината информацията за продадени вчера 60 000 мегаватчаса природен газ на определени фирми. Това заявиха от държавната компания "Булгаргаз" в съобщение до медиите.

По-рано в събота с такива твърдения излязоха от ГЕРБ, които на свой ред се позоваха на изявление на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. 

Ръководителят на отдел "Международно сътрудничество" в "Булгаргаз" Кирил Мицев обяви, че поради спецификата на борсовата търговия на природен газ e проверeна изнесената информация.

Проверката е установила, че поради обичайното ниско потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан".

Цитираните в медиите количества природен газ категорично не отговарят на действително продадените от "Булгаргаз", които са 37 000 мегаватчаса.

Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството предвид завареното положение от новия Съвет на директорите на "Булгаргаз".

В предаването "Тази събота" на bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров /"БСП за България"/ заяви, че от началото на януари и министърът на енергетиката, и министър-председателят са си позволили да обвиняват ръководството на "Булгаргаз", че продава природен газ за Румъния на много по-ниски цени. Вчерашния ден новото ръководство на "Бургаргаз" е продало за Румъния през българската борса 60 хиляди мегаватчаса природен газ, заяви Овчаров. Предлагано е на стекове, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди, тоест абсолютно подготвена продажба за определени фирми, каза той. Това, за което критикуваха някого, сега го правят в пъти по-големи мащаби, коментира Овчаров.

По думите на Бойко Борисов това е подготвена продажба за определени фирми. "Въпросното количество е равно на половината за ден консумация на цяла България", коментира Борисов. Според него схемата се случва с предварително подготвени 6 фирми, които знаят за въпросния търг и кога процедурата ще бъде отворена. "Отварят, че има оферта "Булгаргаз" примерно за 10 хил. мегаватчаса, тя, фирмата чака, натиска, "Булгаргаз" това чака, затваря и на 3 секунди сделката е извършена. Прозрачно, готино и веднага няколко милиончета отиват в Андора, Катар. След това следващата фирма, тя също чака 2 хиляди, тап, пускат", каза Борисов. Той уточни, че става въпрос за фирми със смесено участие, преди всичко чуждо, за да не могат да бъдат хванати от българските служби.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пр
    Прави са!
    9 -1
    09:21, 6 фев 2022
    Краде се още от първия ден на новото ръководство на булгаргаз.
    Новите управляващи са напълно наясно че няма да имат много време за "управление" и затова действат екстрено и бързо.
    • Зн
      Знае се
      8 -1
      09:29, 6 фев 2022
      Ден година храни !
Последни новини