18.3% е смъртността сред COVID пациентите в болница през 2021

Изображение 1 от 2

    18.3% е смъртността сред хоспитализираните пациенти с COVID-19 в болниците в страната през изминалата година. Това показва анализ на „Индекс на болниците", изготвен по данните, които лечебните заведения подават в електронната система на Министерство на здравеопазването.

    В 215 лечебни заведения у нас през миналата година е имало 155 422 хоспитализирани пациенти, 18.3% от тях или общо 28 379 души са починали, показват официалните данни. В интензивните отделения са били лекувани 16 033 от пациентите с COVID-19 или 10.31% от всички хоспитализирани с тази диагноза.

    Въпреки че средната смъртност е била 18.3%, показателят варира в широки граници – от 0 до 35 процента, в отделните лечебни заведения. Това се дължи най-вече на различния вид болници и на техния предмет на дейност – в единия случай става дума за активно лечение на пациенти с коронавирус, а в другия за лечение на друг тип патология, при което е било открито и наличието нa инфекция с вируса..

    Разлики в смъртността обаче се наблюдават и при съотносимите лечебни заведения, както по вида им, така и според обема на случаите на COVID-19. В тези случаи вариациите се дължат, както на състоянието и тежестта заболяването при самите пациенти, така и на протоколите на работа и възможностите за лечение на отделните структури.

    Например сред първите 20 болници за активно лечение, които са поели най-голяма част от пациентите с COVID-19 – всяка една от 6284 до 1765 души, процентът на смъртност варира от 13 до 33, като е най-нисък във ВМА и най-висок в Пирогов.

    В следващите 20 лечебни заведения според обема на приетите пациенти, който е в границите от 1748 души до 1254,
    процентът на смъртност варира от 6 до 35, като е най-нисък в инфекциозната болница „Проф. Ив. Киров" в София, а е най-висок в ИСУЛ отново в столицата. Всичко това повдига отново въпроса за нуждата от въвеждане на единен протокол на работа.

    Спрямо изминалата година смъртността от коронавирус в болниците се е повишила, показват още данните. През 2020 г. тя е 11 на сто, докато през 2021 г. достига до 18%. Причините за това отново са много. Основната сред тях е, че пандемията в България се разрази основно през изминалата година.

    Първата по-сериозна вълна през 2020 г. в страната е регистрирана едва в късната есен на годината, докато през изминалата бяхме свидетели на няколко подобни вълни. Това се потвърждава и от броя на хоспитализираните пациенти – през 2020 г. те са 62 299, срещу 155 422 през миналата.

    Известни промени се наблюдават и при болниците, които са поели основната тежест на COVID-19. Първите десет лечебни заведения през 2021 г. (виж таблицата), които са лекували пациенти с COVID-19, са държавна собственост.

    През предходната година сред тях фигурираше и едно частно – "Токуда", през миналата година обаче в болницата е имало по-малко пациенти с COVID-19. Промяната е следствие на политиката и на служебния кабинет, който допълнително изкара на предна линия в борбата с пандемията най-големите държавни болници в страната.

    В сравнение с други държави

    Смъртността от COVID-19 в болниците у нас е съпоставима с тази в други страни. Изследване, публикувано в авторитетното медицинско списание „Лансет", показва, че от 86 356 хоспитализирани пациенти с COVID-19 във Великобритания в периода март-юли 2020 г. 22 944 или 26.6% са починали.

    Друго изследване за смъртността сред хоспитализираните пациенти в САЩ показва, че сред 503 409 пациенти от 209 отделения, които са били лекувани между 1 март и 21 ноември 2020 г., смъртността е варирала през различните месеци от 9.3 до 19.7 процента.

    Източник: offnews

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Кр
      Крум
      0 -2
      11:19, 7 фев 2022
      пълни глупости! плащате ли на някоя 'журналистка' да пише тия простотии?!
    • 2
      ИА
      и аз имам мнение
      2 0
      12:24, 7 фев 2022
      Болниците се пълнят с пациенти които дълго време не са си обръщали внимание или са предприемали неправилни мерки за лечение и отиват късно и затова имаме голяма смъртност.Най важното за лекуването на ковид е РАННОТО ЛЕЧЕНИЕ ! Ако се обясни на всички хора или се повтаря докато всички го научат няма толкова хора да стигат до болници и болниците няма да са натоварени. Хубаво е личните лекари да са си на мястото и да прегледат пациента а не да го лекуват по телефона.Трябва веднага да се вземат мерки с витамини и други неща които подсилват имунитета.У нас лекуването на ковида е проформа като всичко останало за съжаление. Как е възможно две години по късно да продължава да няма единен протокол за ранно лечение! Колкото по бързо всички го проумеят това толкова по бързо ще спадне натиска към болниците. Тогава на болниците ще им остава време да се занимават с по тежките случай с допълнителни усложнения.Хора, мислете!
    Последни новини