Комисията по енергетика знае кой е купил газ от "Булгаргаз"

По-малко от 3 процента от подземното газово хранилище в Чирен са били продадени от "Булгаргаз" на 4 февруари. Това каза новият изпълнителен директор на дружеството Людмил Йоцов пред журналисти, след като излезе от заседанието на парламентарната Комисия по енергетика. По думите му количеството природен газ, което тогава е било продадено тогава, е микс.

Според Йоцов събота и неделя част от стопанските предприятия не работят, освен това тогава е било топло времето и битовите потребители и топлофикациите използват по-малко природен газ за отопление. Затова са били продадени тези количества.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" изтъкна, че дружеството не може да си промени месечната заявка, която е утвърдена от "Булгартрансгаз". Йоцов увери, че сделките на 4 февруари няма да нарушат баланса на природен газ в страната, защото, ако сделките не са се осъществили, общественият доставчик е щял да има недовзет приход, който е щял да се прехвърли за утвърждаване на цените през другия месец. "Може би за април, май или юни, този недовзет приход трябва да бъде включен в ценообразуването", коментира той. Йоцов посочи, че по договор с "Газпром" е заявено максималното количество природен газ за февруари, а на 4 февруари е продаден излишък.

Йоцов добави, че сделките, които са сключени на платформата "Газов хъб Балкан" в петък, са анонимни. Това са били краткосрочни продукти в сегментите "в рамките на деня", "ден напред" и продукт "уикенд". Въпросната 3-секундна сделка, която се коментираше от бившия енергиен министър Румен Овчаров, е била само една и не е била за компания, за която Йоцов е работил. Освен това тази сделка е била за минимални количества газ.

Освен че са ползвани под 3 процента от синьото гориво от газохранилището в Чирен, "Булгаргаз" не е получил писмо от нито една институция, която да заяви, че трябва да се предприемат мерки и да не се добива газ оттам, а дори и да се нагнетява.

Заседанието на парламентарната Комисия по енергетика, на което трябваше да се разберат какви са количествата продаден природен газ, продажната цена и купувачите по сключените сделки от "Булгаргаз" ЕАД на 4 февруари на газовата борса, беше закрито с мотив, че ще се огласи чувствителна информация.

На заседанието трябваше да бъдат изслушани изпълнителните директори на "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД, "Газов хъб Балкан" ЕАД, както и председателите на КЕВР и ДАНС.

Предложението да се закрие комисията направи председателят й Радослав Рибарски. Представителите на ГЕРБ - Делян Добрев, Александър Ненков, Росица Кирилова, Жечо Станков и Теменужка Петкова, му опонираха, че е редно обществото да знае на какво основание "Булгаргаз" са продали природен газ на борсата. Според Добрев няма конфиденциална информация относно това да се оповестят имената на фирмите, които са купили синьото гориво.

В крайна сметка заседанието беше закрито.

На излизане от заседанието на комисията Добрев от ГЕРБ коментира, че се е оказало, че директорът на "Булгаргаз", зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов и председателят на газовата борса са нямали достъп до класифицирана информация и затова се е наложило да напуснат. В същото време те са знаели кои са фирмите, участвали в сделките на 4 февруари. "Т.е. едни хора без допуск знаят кои са фирмите, а вие, които също нямате допуск, нямате право да ги разберете", коментира той. Затова представителите на ГЕРБ настояват тези фирми да се кажат пред българското общество. Според Добрев при търговията с електроенергия, която не е по-различна от тази с природен газ, тази информация е публична - както продавачите, така и купувачите.

Добрев съобщи, че председателят на ДАНС е казал кои са фирмите и количествата природен газ, които са купени от тези фирми и на какви цени. Той обаче не разкри тази информация, защото депутатите от комисията са подписали декларация за конфиденциалност. Добрев допълни само, че е интересно да се разбере коя сделка на каква цена е сключена.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини