Изграждането на централния площад в Асеновград е на финала

Изображение 1 от 4

    Завършена е цялата конструкция на централния площад "Академик Николай Хайтов" в Асеновград.

    В момента се полагат финалните настилки. Изпълнена е топлоизолацията и хидроизолацията на второ и трето площадно ниво. Изградена е и сцената.

    Tова съобщи пред медии заместник-кметът по строителството в Асеновград инженер Стоян Димитров.

    Той допълни, че след като изпълнителят приключи работата по II и III ниво ще се затвори за преминаване площадното пространство.

    "Разговаряли сме с изпълнителя това да се случи след приключване на мартенските празници - 1-3 март. За целта площадното пространство ще бъде освободено, за да може да започне изпълнението на ремонтните дейности и там.

    Надяваме се в края на това лято да приключим и финализираме обекта", допълни Димитров.

    Той уточни, че към момента изпълнителят се движи по графика, който е предварително заявен в договора, а ежеседмично се провеждат срещи между строителя, надзора и общината.

    Конструкцията е изградена от стоманобетонови плочи, които са с дебелина 6 сантиметра. Същите са аранжирани с естествен камък - термолющен гранит.

    Заместник-кметът припомни, че площадното пространство е решено във формата на слънце. Идеята да се направи сцена, която да е във формата на дъга, е била предварително предоставена за обществено обсъждане и одобрена от обществеността на Асеновград. На горното площадно пространство ще има алеи.

    Иновативното е, че на двете нива е предвидено да се монтират т. нар. "тактилни ивици", които да извеждат незрящи и хора със затруднение в зрителния апарат до близките институции.

    Планирано е да се изградят асансьор и електрически рампи за достъп на трудно подвижни лица.

    Предвидено е поставяне на пейки и озеленяване - градински и високи дървесни видове, които да осигурят сенчести места.

    Заместник-кметът инженер Димитров обяви, че е направен и проект от община Асеновград за цялостна рехабилитация за подсилване на колоната и стълбището, което е до сградата на централната поща.

    Предвижда се ново осветление в тунела до пощата. Проектът ще бъде заложен в инвестиционната програма, която предстои да бъде гласувана.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини