ГЕРБ-СДС и управляващите в спор за парите за култура

ГЕРБ-СДС и управляващите влязоха в спор за парите за култура при второто четене на държавния бюджет за тази година.

В него за финансова подкрепа в областта на културата и изкуствата в условия на обявена извънредна епидемична обстановка за шест месеца са предвидени 31,4 млн. лв. Планираните разходи за Министерството на културата в бюджета общо са 344 491 800 лв., от които за персонал са 167 567 900 лв. 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС се противопостави на намаляването между първо и второ четене с два милиона лева на средствата за БНТ като един милион от тях се дават на БНР. Според депутата това се прави, защото някои от управляващите не харесват генералния директор Емил Кошлуков.

Този милион е за симфоничния оркестър на радиото, обясни председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански. Той добави, че не е спазвано изискването 10 на сто от бюджета на БНТ да е за филмопроизводство. От доклада на Сметната палата БНТ трябва да се срамува, каза още Каримански.

Говорим за нормализация на финансирането, не за натиск, отбеляза Александър Симов от "БСП за България“ . Не е морално, цинично е представител на ГЕРБ да говори за натиск върху медиите, категоричен е той. По думите му, ГЕРБ са отпускали за култура 0,1 на сто от БВП, сега са заложени 0,6 процента. 

Говорите, че 1,4 млрд. лв.  трябва да са за култура, включи се в дебата вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Какво ще направи с тези пари Министерството на културата, ако днес ги получи – нямат подготвени кадри, проекти, визия какво да се случи с тях, подчерта той. И беше категоричен, че няма да се вдигат заплати без реални резултати отсреща. Хората, които не произвеждат нови резултати – за тях увеличение няма да има, заяви Василев.

От ГЕРБ-СДС поискаха държавата да отпусне 10 млн. лв. за закупуване на мелницата в Букурещ, Румъния, където са били Левски и Ботев, и да я ремонтират.

Настимир Ананиев от ПГ "Продължаваме Промяната“ в отговор попита защо ГЕРБ не са закупили този имот, когато са били на власт.

Мнозинството в залата гласува прекратяване на дебата по т.1 от закона за държавния бюджет за т.г., която очертава рамката.

От опозицията реагираха остро и обвиниха и председателстващия заседанието Кристиан Вигенин, и мнозинството в опит да запушат гласа на опозицията. Защо бързате да приключите, от голямо значение е дебатът да продължи, коментира Александър Ненков (ГЕРБ-СДС). Възраженията продължиха след като беше гласувано прекратяване на дискусията. Опасен синдром на мислене е, че всичко, което казва опозицията, е губене на време, коментира Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

Джейхан Ибрямов от ДПС попита защо не е дадена възможност на записалите се за изказвания депутати от парламентарните групи да мотивират предложенията си. Тази обстановка ще повлияе върху по-нататъшния дебат, предупреди той.

Цончо Ганев от "Възраждане“ обвини председателстващия в момента заседанието в потъпкване на опозицията.

В отговор Вигенин съобщи, че са се изказали 22 народни представители и това не е запушване гласа на опозицията.

По предложение на ДПС залата реши дебатите по държавния бюджет да се излъчват на живо по БНТ и БНР, след което по искане на „Продължаваме Промяната“ бе даден половин час почивка.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини