Джеф Кунс изпраща свои скулптури на Луната

Американският неопоп артист Джеф Кунс вече не се задоволява да излага творбите си във водещи музеи - за навлизането си в света на незаменимите токени той иска да изпрати свои скулптури на Луната, предаде АФП, като цитира съобщение на галерия Пейс в Ню Йорк.

Пътуването на "група скулптури" е планирано "по-късно тази година". Партньорите в начинанието Pace Verso, 4Space, NFMoon и Intuitive machines не посочват в прессъобщението колко творби са включени в проекта "Фази на Луната".

От галерията не съобщиха подробности в отговор на запитване от АФП за размерите на скулптурите. В прессъобщението се посочва, че те ще бъдат изведени в орбита с миниатюрни спътници КюбСат, с размери на дължина на страната от 10 см.

Джеф Кунс (67 години) е сред най-скъпоплатените живи артисти в света и е известен със своите монументални кич творби като "Куче балон" и "Букет лалета", изложена в градините на Шанз-Елизе в Париж. Водещи музеи в света излагат негови творби - от Музея за модерно изкуство в Ню Йорк до Гугенхайм в Билбао.

Спътниците с творбите ще бъдат изстреляни от космически център "Кенеди" във Флорида като част от "напълно автономна мисия" на Intuitive Machines - американска компания, която работи с НАСА.

Всяка от скулптурите ще е свързана с незаменим токен, който ще се продава на Земята. Според галерия Пейс част от набраните средства ще бъдат дарени на "Лекари без граници".

"Винаги ми е харесвала идеята за създаване на глобално изкуство, сега то става универсално", пише авторът на сайта на проекта.

НАСА се готви да изпрати непилотираната мисия "Артемис 1" до Луната тази година, а през 2024 г. - пилотираната мисия "Артемис 2".

Източник: БТА

Коментари в сайта

Последни новини