Руснаците остават и без японски лукс

Япония забранява от 5 април износа за Русия на луксозни стоки, включително автомобили премиум клас и скъпоценни камъни. Това съобщи днес министърът на икономиката, търговията и  промишлеността Коичи Хагиуда, цитиран от Киодо. 

Решението цели да окаже натиск върху олигарсите, които подкрепят финансово руския президент Владимир Путин и е подобно на мерките, предприети от САЩ и ЕС. 

"Ще работим заедно с международната общност, включително Г-7, за да въведем тежки санкции", каза Хагиуда. 

Автомобилите имат огромен дял в японския износ за Русия, който според правителствени данни през 2020 г. се е равнявал на общо 627,8 млрд. йени (5 млрд. долара). 

Япония наложи подобна забрана за износа на луксозни стоки за Северна Корея през 2006 година, след като Пхенян обяви, че е провел ядрен опит. В последствие Токио напълно забрани вноса от и износа за автократичната страна. 

В списъка на 20-тината стоки, чиито износ за Русия се забранява, са алкохоли продукти, тютюневи изделия, парфюмерия, козметика, кожени изделия, дрехи, обувки, шапки, килими, ювелирни изделия, стъклени съдове, оборудване за гмуркане, леки коли и мотоциклети, часовници (модели, при които са използвани скъпоценни камъни), предмети на изобразителното изкуство, антики. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хх
    ххх
    0 0
    16:38, 4 апр 2022
    Заболя ги фара руснаците ша знайш.
Последни новини