БПЦ: Няма да има пътуване до Йерусалим за Благодатния огън

Св. Синод реши през тази година да не се осъществява пътуване на Велика Събота за пренасяне на Благодатния огън от светия град Йерусалим. Мотивът са неблагоприятните обстоятелства, съобщават от БПЦ. 

Ловчанският митрополит Гавриил коментира за NOVA, че решението на Светия Синод тази година да не изпрати своя делегация до Йерусалим е свързано с ограничителните мерки в Израел. Заради тях миналата година на нашата делегация се наложило да изчака на летището в Израел и оттам да вземе Благодатния огън. Ловчанският митрополит заяви, че има и други причини, които отказа да коментира, но едно от съображенията на Синода било свързано с войната в Украйна. 

Той коментира, че БПЦ не е изпратила писмо до правителството за използване на държавния самолет. Митрополит Гавриил изрази съжаление, че Благодатният огън няма да дойде у нас. Ще се ползва огънят от миналата година, като такъв се съхранява в Синодалния параклис в София, във Врачешкия манастир и още няколко места у нас. Очаква се да получим Благодатен огън още от Гърция и Румъния.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    0 0
    00:23, 15 апр 2022
    Киро Протестанта им го показа през крачола си !
Последни новини