Асеновградчани направиха две предложения за защитени зони

Две предложения постъпиха за инициативата на община Асеновград - граждани да предлагат места и обекти, които да бъдат обявени за защитени.

Едното беше подадено чрез онлайн портала за сигнали в общинския интернет сайт. То касае "Римския път" над Асеновата крепост - за местообитание на застрашени, редки или уязвими растителни и животински съобщества (смок мишкар, малък стрелец, пясъчна боа, голям стрелец, шипобедрена и шипоопашата костенурка).

Другото предложение включва няколко обекта. А именно: природна забележителност „Лястовичи вир“ – водопад; скални феномени „Ин Кая“, тракийско светилище, "Шилденски камък", "Момина скала" и "Равният камък" (тези обекти маркират част от трасето на "Тополовски проход"). Това е древен римски път свързващ село Тополово със Загражден, Давидково, Безводно – пръснати по река Каракулас, следва билото на Устренски рид и се достига границата при Маказа, а от там - Гюмержина и Беломорието.

Община Асеновград също отправи своите предложения: защитени да бъдат два броя чинари, разположени зад ОУ "Христо Ботев" и съответно - срещу сградата на ВиК в града.

Инициативата е на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и респективно - Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) - Пловдив и съгласно изискванията им, предложенията са изпратени до тях и следва да бъдат обсъдени.

Ще се осъществи и оглед на място от експерти. Ако същите одобрят предложените обекти и местности за защитени, тогава се стартира и самата процедурата по изготвяне на документите.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини