Източна Африка се готви за глад и невиждана суша, докато всички гледат към Украйна

Двайсет милиона души са изложени на риск от гладна смърт, докато закъснелите дъждове задълбочават вече предизвиканата от сушата криза в Кения, Сомалия и Етиопия.

Войната в Украйна не просто засенчи проблем, задълбочаващ се в последните години, но и го влоши.

Световната продоволствена програма на ООН предупреждава за хуманитарна катастрофа, която ще съсипе реколтата и ще умори животните на много места в Африканския рог, чиито обитатели ще трябва да избягат в търсене на храна и вода. Засега международната общност обаче няма нужните средства на направи и малкото, което може, за да им помогне.

В южна Етиопия 7.2 млн. се събуждат гладни

По правило влажният сезон в тази част на света трябваше да е започнал, а закъснява с месец. Това прави особено критична ситуацията в Сомалия, където 6 млн. души - почти 30% от населението - са застрашени.

В Кения хората във фаза на глада, създаваща риск за живота им, са достигнали половин милион души, особено много са живеещите на север животновъди, в последно време. Броят на изпитващите остра хранителна несигурност обаче е нараснал четири пъти за под две години и общо достига 3.1 млн. души.

Тежко ударена от сушата е южна Етиопия - страна, в която 17-месечната война между правителството и тиграйските бойци вече причиниха тежка криза на север. Расте делът на недохранените, според Организацията за прехрана и земеделие (FAO) три милиона селскостопански животни са загинали в южна Етиопия и части от Кения от средата на 2021 г. насам, а в Сомалия - трийсет процента от стадата на сомалийските домакинства.

Според Световната продоволствена програма в момента всеки ден 7.2 млн. души се събуждат гладни в южната част на страната. Това е най-тежката суша за Етиопия от 1981 г.

Тази година е различно

Регионът познава засушаването. През 2017 г. такова имаше в Източна Африка, но заради уроците от миналото и успешното мобилизиране на хуманитарни организации Сомалия избегна нов глад. Не се стигна до трагедии като тази през 2011 г., когато жертви на глада или свързани с него усложнения станаха 260 хил. души, половината от тях - деца под шестгодишна възраст.

Конфликтът в Украйна обаче усложни тази година уравнението, което трябваше да помогне на региона. Цените се вдигнаха, а глобалните вериги на доставка бяха прекъснати. Етиопия и Сомалия в голяма степен разчитат на вноса на пшеница от Черно море и сривът в доставките оскъпява потребителската кошница. Проблемна се оказва друга ключова за хранителната сигурност стока - торове, също доставяни от Черноморския регион.

Вярваме, че украинската криза малко засенчи нуждите на Африканския рог.

Чимимба Дейвид Фири, подрегионален координатор за Източна Африка към FAO

Конфликтите в самия Африкански рог - напрежението и войната в Етиопия, джихадистите в Сомалия и Кения, сблъсъците между земеделци и животновъди, характерни и за други части на континента, заедно със скакалците, създават рискове.

Кога Европа ще забележи

Фактор са и климатичните промени.

Макар сухите периоди да са обичайни в Източна Африка, сегашната, свързана с явлението "Ла Ниня" суша следва година и половина на валежи под обичайните количества. Възможно е тя да е най-дългата в съвременната история на региона.

Сблъсъците между различни групи в местните общности обикновено са за ресурси; намаляването им заради сушата само ще увеличи напрежението.

Освен това Междуправителственият панел за климатичните промени отбелязва в последния си доклад, че "ключови сектори за развитие вече преминават през сериозни загуби и щети, които могат да се свържат с антпропогенни климатични промени, включително загуба на биоразнообразие, недостиг на вода, загуба на живот и намалено икономическо развитие."

Според Световната продоволствена програма за овладяване на кризата трябват 473 млн. долара в следващите шест месеца. Тези суми на практика остават несъбрани: през февруари от тогавашния ѝ, по-нисък размер бяха събрани едва 4%. Според хуманитарни организации реалните нужди в Африканския рог са десет пъти по-големи: 4.4 млрд. долара.

Много от тези хора може да се превърнат в климатични бежанци: Световната организация за миграция очаква ситуацията да застраши поне 15 млн. души. За много от тях решението може да е и единственото, което обичайно привлича вниманието на Европа: масова миграция. Дори в този случай обаче кризата може да остане незабелязана (засега): традиционно бягащите от една африканска държава по-често отиват в друга вместо на Стария континент.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Бг
    БГ
    6 -8
    12:13, 24 апр 2022
    Украйна ли е виновна на Африка!Путин що не им помогне,вместо да дава милиарди за оръжия.
    • Хх
      Хха
      7 -2
      14:42, 24 апр 2022
      Да ги дадат Американците и цяла европа нали пращат оръжия(помощи) в украйна
  • 2
    До
    До БГ
    5 -2
    07:59, 25 апр 2022
    БГеееееееееее , ходи да блееш някъде другаде и не дрънкай глупости.
    Злото е другаде не там където коментираш ти.
    Злото мина през цяла Европа , Балканите и отиде до Украйна и посяга за още и още ,до къде и кога ?
  • 3
    Ск
    Скоро ?
    2 -1
    13:17, 25 апр 2022
    Изрода БГ ходи да го духаш ***** долен ! Изрод мръсен.
  • 4
    Н
    Н
    1 0
    17:30, 26 апр 2022
    Нищо ново под слънцето! Там винаги е имало суша и глад .
Последни новини