Румен Радев открива форум за добросъседските отношения с РСМ

Национална конференция на тема: „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“ ще се проведе в София под патронажа на президента Румен Радев.

Форумът започва в 10 часа и е организиран от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и Македонския научен институт.

Конференцията е в памет на Гоце Делчев. Днес се отбелязват 119 години от гибелта на Гоце Делчев.

В официалната си страница във Фейсбук президентът Румен Радев написа, че националната конференция в памет на Гоце Делчев е израз на дълбоката ни почит към живота и делото на този голям апостол на свободата на македонските българи.

Добросъседските отношения между България и РСМ ще са устойчиви и необратими във времето, когато историческата истина ни обединява, посочва още държавният глава.

Конференцията ще бъде открита от Румен Радев. Във форума ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, представители на различни организации.

Ще има три панела, които са на следните теми: „Гоце Делчев и общата история на Република България и РСМ между фактите и идеологията, „Състояние и перспективи пред добросъседските отношения, европейската зрялост на РСМ“ и „100 години организирано движение на македонските българи по света“.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини