Тол таксите за второкласните пътища нямало да имат проинфлационен ефект

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов заяви, че толуването и на второкласните пътища няма да има проинфлационен ефект.

Инфлация една стотинка на осем литра мляко при сегашните цени на млякото е пренебрежима величина, не смятам, че това по някакъв начин ще допринесе за инфлацията, каза министърът по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Вярвам, че кризите са съпътстващи и ще продължат още дълго време, но е време да сложим ред в ползването и поддържането на пътищата и аз пледирам да се въведат тези такси за второкласните пътища, каза още министърът.

Той напомни, че по препоръка на Световната банка се предвижда в толуването да се включи на следващ етап и третокласната пътна мрежа, като по този начин ще се осигурят необходимите за поддържката на пътищата на страната средства.

Имаме готова методика и решение по въпроса за индексацията в строитеството, каза министърът в отговор на друг депутатски въпрос. Той изтъкна, че тя е обсъдена с Камарата на строителите в България и техните бележки са отразени. Караджов предложи членовете на парламентарната комисия да припознаят предложението за промени в Закона за обществените поръчки, за да се ускори приемането му и прилагането на методиката. Предложените промени в съответния член предвиждат, че "изменение на цената на договор за обществена поръчка, в резултат на установена бързорастяща инфлация, се извършва съгласно методика, одобрена с акт на Министерския съвет". Това е в интерес на всички фирми, няма деление на партийна принадлежност и е в полза основно на строителния бранш, каза министърът и изрази надежда за подкрепа на текста.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини