България и пет страни пращат пожарникари в Гърция

На среща на високо равнище в Атина в четвъртък беше решено, че преди началото на пожароопасния сезон в страната ще пристигнат пожарникари от шест европейски държави - България, Румъния, Германия, Франция, Финландия и Норвегия, съобщи "Катимерини".

Тези пожарни команди, които ще бъдат базирани в Атина, Лариса и Триполи, се финансират от Европейската комисия.

На работната среща в Министерството на климатичните кризи и гражданската защита беше решено гръцките въоръжени сили да бъдат разположени във високорискови райони, за да обслужват наземни патрули за предотвратяване на горски пожари, като по този начин ще бъдат освободени членове на пожарната служба и полицията.

На заседанието, на което присъства министър-председателят Кириакос Мицотакис, беше решено да се засили въздушното наблюдение с еднодвигателни самолети Air Tractor и PZL в районите с ниво на риск от пожари 4 или 5 ниво.

Беше обявено също така, че специализираното подразделение на противопожарната служба за борба с горските пожари ще има обща численост от 590 служители, 90 от които са преминали специализирано обучение.

На заседанието се чу също, че на общините са дадени правомощия да разчистват земи, чиито собственици са небрежни или неизвестни.

За първи път се изготвят процедури за евакуация на гражданска защита за високорискови райони в туристически обекти, както и за археологически обекти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини