Обама слага край на ограниченията срещу хомосексуалисти в армията

Американският президент Барак Обама увери активисти за правата на хомосексуалистите, че ще се бори за тяхната кауза и отново обеща да сложи край на ограниченията срещу хора с хомосексуална ориентация в армията, съобщиха световните агенции, предаде БТА.
   
На официална вечеря, организирана снощи от Кампанията за човешки права - организация за защита на правата на гейовете, Обама обеща, че ще сложи край на политиката "Не питай, не казвай", която действа от 1993 г. и не позволява на лица с открита хомосексуална ориентация да служат в американските въоръжени сили. 
   
Обама направи това обещание още по време на кандидатпрезидентската си кампания и получи широка подкрепа на изборите от хомосексуалните гласоподаватели. 
   
Много активисти за права на гейовете и лесбийките изразяват безпокойство, че президентът не е предприел по-бързи действия, за да изпълни обещанията си към тях, сред които е и отмяната на Закона за защита на семейството, който забранява на федералното правителство да принуждава отделните щати да легализират хомосексуалните бракове. 
   
Активистите за правата на хомосексуалистите ще организират поход днес във Вашингтон, за да призоват властите да вземат мерки по техните проблеми. 
    
На официалната вечеря президентът призна, че за задоволяването на исканията на хомосексуалистите ще е необходимо повече време, отколкото би им се искало, тъй като правителството трябва да се справя и с по-сериозни проблеми като здравната реформа и икономическата криза. Той обаче обеща непоклатимаподкрепа за правата на гейовете и лесбийките и увери, че техните проблеми няма да бъдат оставени на заден план.
 
Обама припомни обещанието си да осигури на партньорите на хомосексуалните федерални служители някои форми на социално подпомагане, с които се ползват хетеросексуалните двойки. Той изрази надежда, че скоро ще може да подпише закон, който разширява определението за престъпленията, предизвикани от омраза, като включи в него нападенията срещу лица заради сексуалната им ориентация.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини