България не изпълнява критерия за размера на средногодишната инфлация от началото на 2020

За съжаление, не само сега, когато идва инфлационната криза, а още от началото на 2020 г. България не изпълнява критерия за размера на средногодишната инфлация за присъединяването ни в еврозоната. Това коментира председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски по време на кръгла маса „Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове“ в Народното събрание.  

Цветарски поясни, че през август месец миналата година на практика сме покривали този критерий - размерът на инфлацията да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели за годината, предшестваща приемането ни в еврозоната. 

Председателят на НСИ посочи, че има забележки към самия критерий, тъй като, по думите му, трите най-добре представящи се страни доста могат да подведат в оценката на този критерий. „И към момента поне 15 страни в ЕС не изпълняват този критерий и са много над него“, коментира Цветарски. 

През август месец миналата година на практика ние сме покривали този критерий – това не е достатъчно, за да го приемем за изпълнен, така, както е записано в изискванията, че трябва да бъде за годината, предшестваща приемането ни в еврозоната.  

По отношение на средногодишната инфлация, той посочи, че се откроява рязко покачване, започващо от септември месец 2021 г. и постепенно ускоряващо се до април месец тази година, когато достига 5,9 на сто. 

Лошото е, че всъщност развитието от август месец насам е доста негативно, тоест разликата се увеличава от това, което ние би трябвало да покрием като изискване, коментира председателят на НСИ. 

Той посочи, че вносът е по-висок от износа и в крайна сметка води до негативно търговско салдо, което, по думите на Цветарски, през последните месеци от края на миналата година и началото на тази достига едно дъно. 

Коефициентът на заетост и коефициентът на безработица показват, че при тях няма отражение от тези кризи - ковид пандемията, войната в Украйна и развитието на инфлацията. Коефициентът на заетост дори нараства в определени периоди в началото на тази година и е сравнително спокоен, добави Цветарски. 

Коефициентът на безработица също не се променя драстично – няма отражение върху него и безработицата е на изключително добро ниско равнище. Не се повлиява от кризата от останалите сфери на икономиката, констатира статистикът.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини