Хаос по британски летища заради продажби на полети над капацитета

Във Великобритания авиолиниите и туроператорите са продали повече полети и почивки в чужбина, отколкото е капацитетът им, така министърът на транспорта Грант Шапс обясни хаоса по летищата по време на ученическата ваканция и преди почивните дни за платинения юбилей на кралицата.

Грант Шапс каза, че е много неприятна гледката на хора по летищата с отменени или забавени полети, чиито планове за почивка се провалят. Няколко авиолинии отмениха стотици полети, а според наличната информация около 2 милиона британци възнамеряват да пътуват в чужбина през следващите дни.

Най-сериозно е положението с Tui и EasyJet.

Шапс заяви, че правителството е пределно ясно, че ръководството на авиокомпаниите трябва да се справи с проблемите, каквото бяха наблюдавани и по време на Великден.

Той допълни, че ще се срещне летищните власти, авиолиниите и наземния персонал, за да се установи какви точно са причините и как да се сложи край на отмяната и забавянето на полетите. Но изтъкна, че въпреки предупрежденията на правителството туроператорите сериозно са надхвърлили капацитета си, ангажирайки се с повече полети и почивки, отколкото могат да осъществят.

Основният проблем на авиационната индустрия е недостигът на персонал, защото авиокомпаниите не могат да наемат необходимия брой, след като по време на пандемията хиляди бяха пуснати в принудителен отпуск, когато полетите замряха.

Преди Covid-19 летищата и авиокомпаниите във Великобритания осигуряваха работа на около 140 000 души, но оттогава хиляди работни места бяха орязани, включително 30 000 само в авиолиниите.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини