„ОПЕК +" повишава петролното производство с по 648 хил. барела на ден през юли и август

ОПЕК и нейните съюзници, начело с Русия, известни като групата „ОПЕК +" се договориха в четвъртък да ускорят производството на петрол през юли и август, тъй като лидерът на картела - Саудитска Арабия изглежда се подчини на натиска на САЩ да допринесе за ограничаване на ръста на цените на суровия петрол, който заплашва да стопира световния икономически растеж, съобщават „Файненшъл таймс“ и Ройтерс.

Картелът заяви, че ще увеличи общото си производството с по 648 000 барела на ден през юли и през август, спрямо досегашните ежемесечни увеличения с около 432 000 барела на ден.

Този ход идва само дни, след като ЕС се съгласи да наложи частична забрана за вноса на руски петрол, която забрана да влезе в сила по-късно тази година, задълбочавайки опасенията от глобален енергиен недостиг на фона на продължаващата руска военна инвазия в Украйна.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, двата водещи производителя в рамките на ОПЕК, вероятно ще отговарят за по-голямата част от увеличените доставки за следващите два месеца, като Рияд сигнализира по-рано, че е готов да увеличи производството, за да преодолее евентуалния производствен недостиг на Русия.

Одобреното увеличение на петролното производство с 648 000 барела на ден е първото, отклонение на формата „ОПЕК +" от предварително договорения план за постепенно повишаване на производството и идва след месеци на американска дипломация на високо ниво за възстановяване на отношенията между Рияд и Вашингтон, отбелязва „Файненшъл таймс“.

Високопоставен служител на администрацията каза, че САЩ „приветстват решението на ОПЕК и Саудитска Арабия, което беше правилният ход в точното време“.

Следващата среща на страните производителки от „ОПЕК +" ще се проведе на 30 юни.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини