НАТО кани Швеция и Финландия да се присъединят към Алианса

Швеция и Финландия ще бъдат поканени да присъединят към НАТО, обяви генералният секретар Йенс Столтенберг в началото на лидерската среща на НАТО в Мадрид. "И това ще покаже, че вратите на НАТО остават отворени". 

Това ще бъде историческа среща на върха, която ще трансформира НАТО, каза Столтенберг пред журналисти. На нея ще бъде приета нова стратегическа концепция и ще бъде взето решение за най-голямото преустройство на колективната отбрана след Студената война, каза Столтенберг. 

Той допълни, че държавните глави и правителствените ръководители на 30-те държави членки ще изразят подкрепата си за Украйна и ще приемат подробен пакет от мерки за подпомагане на Киев във войната с Москва.

Преди заседанието Столтенберг разговаря с американския президент Джо Байдън.

Байдън обяви, че САЩ ще засилят военното си присъствие и отбранителните си способности в Испания, Полша, Румъния, балтийските страни, Обединеното кралство, Германия и Италия.

САЩ откриват постоянна щаб-квартира в Полша, увеличава се военноморското присъствие и в Испания разрушителите от 4 стават 6.

Вашингтон разполага допълнителна ротационна бригада в Румъния, състояща се от 3000 войници и още 2000 бойни екипи.

Съединените щати ще изпратят и две допълнителни ескадрили Ф-35 във Великобритания, допълнителна военна мощ ще бъде изпратена и в Германия и Италия. 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини