Гешев се обяви за "преграда пред беззаконието". Прокурорите изслушаха кандидатите за ВСС

Главният прокурор Иван Гешев определи реформата на съдебната власт като експеримент, а своята институция - като "последна преграда пред беззаконието и престъпността". Той каза това пред Общото събрание на прокурорите, на което бяха изслушани кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската квота.

Думите на главния обвинител идват в момент на политическа криза, когато правителството на Кирил Петков ("Продължаваме промяната") беше внезапно свалено, а Асен Василев от същата партия има мандат за съставяне на свое правителство, без засега да има нужната парламентарна подкрепа за него.

И за двата кабинета - сваления и запланувания - е приоритет реформата в съдебната система и в антикорупционната сфера.

“Българските магистрати ще продължат да работят при всички законодателни експерименти, които някои наричат реформи", каза Иван Гешев в събота. Той продължи: "Законодателни експерименти, особено последните, цената за които предстои да платят българските граждани”.

Главният прокурор беше силен противник на затварянето на специализираните съд и прокуратура, но не успя да наложи визията си. Двете институции ще бъдат закрити в края на юли.

Общото събрание на прокурорите започна, без да има кворум. По правило, ако в залата няма кворум, заседанието се отлага с един час, а после се провежда независимо от броя на хората в залата. С час закъснение Общото събрание започна с 446 присъстващи, при необходим кворум от малко над 750 души.

Участниците изслушаха 8 кандидати за членове на ВСС. Те се състезават за общо 4 места. Гласуването ще се проведе след седмица.

Сред кандидатите са зам.-главният прокурор Красимира Филипова и окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, който също настоява за запазването на специализираните съдилища и прокуратури. Бяха изслушани също Николай Любенов от Върховната касационна прокуратура, ​апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, зам.-окръжният прокурор на Ямбол Димитринка Шкодрова-Георгиева, прокурорката от Пловдив Добринка Калчева.

Критични към дейността на прокуратурата бяха други двама кандидати, които по-скоро нямат шансове, пише Медиапул. Това са Пламен Петков от Софийската районна прокуратура, който е бивш прокурор на Сливница, и донякъде Станислав Стойков, който в момента е европейски делегиран прокурор.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини