Двойно увеличение на консумацията на кокаин в Мексико

За периода 2002 г. - 2008 г. консумацията на кокаин в Мексико се е увеличила два пъти, но главната зависимост, от която страдат мексиканците над 12-годишна възраст, е алкохолизмът. Тези изводи се съдържат в доклад на мексиканското правителство, цитиран от АФП. 

Двойно нарасналата консумация на кокаин според министъра на здравеопазването Хосе Анхел Кордова се дължи на промените на пътищата и на пазара на наркотиците, както и на засилването на мерките за сигурност по северната граница със САЩ, което увеличава количествата на различните видове дрога в страната. 

В Мексико наркокартелите водят безмилостна война за контрола на пътищата на наркотиците към САЩ - най-големият консуматор на кокаин в света. Мексиканското правителство насочи 50 000 военнослужещи и няколко хиляди полицаи към борбата с наркотрафика в опит да се справи с насилието, свързано с контрабандата на наркотици, допълва БГНЕС.

От 2006 година досега то е взело над 14 000 жертви. Според министъра на здравеопазването обаче главният проблем е консумацията на алкохолни напитки в големи количества и зависимостта на 4,2 милиона души в страната от алкохола.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини