В Свиленград започва строежът на жилища с облекчени условия

Първите социални жилища в Свиленград са одобрени за изграждане, съобщиха от местната администрация.

На последната си сесия Общинският съвет даде разрешение за право на строеж на две семейства, които ще си построят собствени жилища на предоставен от общината урегулиран имот на ул. "Граничар".

Освен че предостави терена, Общината подготви инвестиционните проекти и издаде разрешения за строеж. Всяка от къщите е на два етажа и е с разгъната застроена площ от 122 кв.м. Срокът за построяването им е до 5 години.

Общо осем еднофамилни жилища бяха определени за строителство по новия модел с облекчени условия и учредяване право на строеж без търг или конкурс.

Избраните кандидати участваха в процедура за подбор според критерии, заложени в Общинска наредба.

За да се даде възможност на повече желаещи да участват, до края на 2022 г. община Свиленград ще подготви втора процедура за подбор на кандидати за изграждане на останалите шест жилища при същите облекчени условия. В нея отново ще могат да участват картотекирани като нуждаещи се от жилище семейства. За провеждане на втората процедура ще бъдат променени някои от условията по отношение на размер на притежавано движимо имущество, доходи на кандидатите. Целта е с тези промени да се даде по-голяма възможност за картотекиране на повече хора, които се нуждаят от жилище.

Задължително ще остане условието кандидатите да не притежават жилищен имот или да не са прехвърляли такъв последните десет години, както и доходите им да не са достатъчни да покриват наемните цени на свободния пазар или да придобият жилище

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини