Белгийската армия забранява китайските рутери

Дипломатическите отношения между Белгия и Китай достигнаха ниска точка, след като белгийското правителство, което първоначално възприе по-внимателен подход, сега призова китайския посланик да поеме отговорност за кибератаки през последните години. Освен това белгийската армия изтегля от употреба 300 рутера, произведени в Китай, поради страх от кибершпионаж. Това предаде специално за БТА белгийската агенция Белга. Вероятно още китайски технологии ще бъдат забранени, след като Белгия изрично обвинява Китай за кибератаки, съобщи вестник „Де Щондайд“ (De Standaard) в сряда.

Министърът на отбраната Людивин Дедондер нареди китайските рутери на марката Хуауей (Huawei) да бъдат извадени от експлоатация като предпазна мярка в началото на юни. Други правителствени служби - вътрешни работи и правосъдие - проучват дали произведените в Китай камери за наблюдение може да останат в експлоатация. Мерките за сигурност са в резултат на доклади както от Съединените щати, така и от Европа, които предупредиха, че китайското правителство може да шпионира компании и правителства. Фламандските градове Кортрийк и Хаселт вече отказаха закупуването на китайски камери за наблюдение.

Очаква се Белгия да забрани и друго китайско оборудване, тъй като има сериозни индикации, че Китай стои зад кибератаките срещу Министерството на отбраната в началото на тази година и срещу Вътрешното министерство през миналата година.

В прессъобщение Белгия призова Пекин „да предприеме всички подходящи мерки и стъпки за откриване, разследване и справяне със ситуацията“.

Официално Белгия обвинява и за двете атаки „китайски хакерски групи“. Въпреки този дипломатически предпазлив език, ясно е, че тези хакерски групи са свързани със самото китайско правителство, каза пред вестник „Де Щондайд“ Кенет Ласоен, експерт по разузнавателните служби в Университета в Антверпен.

Сега Белгия търси отговорност от китайския посланик за двете сериозни кибератаки. Правейки това, белгийското правителство за първи път потвърждава, че китайски хакери стоят зад атаките. В прессъобщение белгийското министерство на външните работи изисква от Пекин „да предприеме всички подходящи мерки и разумно достъпни и осъществими стъпки за откриване, разследване и справяне със ситуацията“. По въпроса е бил сезиран и китайският посланик.

Рядко се случва открито приписване на кибератаки на друга държава. Фактът, че Белгия все пак го прави, показва, че отношенията й с Китай са извън контрол. В миналото правителството имаше по-предпазлив подход и избягваше да обвинява директно китайския режим.

Шансът Пекин да се разкае вследствие на белгийското обвинение е практически нулев, нито пък белгийското правосъдие има някаква надежда да изправи китайските виновници пред правосъдието, заключава вестник „Де Щондайд“. Единствената осъществима стратегия пред Белгия изглежда е да продължи да инвестира в по-стабилна киберсигурност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини