Съветският град-призрак в арктическа Норвегия

Със своя бюст на Ленин, културен център и офиси на КГБ, изоставеното съветско селище Пирамида изглежда като изкривена от времето арктическа странност.

Русия обаче превръща развитието на Арктика в стратегически приоритет, възлагайки надеждите си за надмощие в региона на флота от гигантски атомни ледоразбивачи.

Малкото бивше миньорско селище Пирамида междувременно помага на Москва да запази отпечатък в норвежкия архипелаг Свалбард, който се намира високо над Арктическия кръг.

Снимка 583398

Норвегия - член на НАТО - получава суверенитет над Свалбард съгласно Парижкия договор от 1920 г., но всички подписали, включително Съветския съюз, имат равни права да изследват и експлоатират неговите минерални ресурси.

Русия започва да добива въглища в Баренцбург, друго селище в архипелага, през 1931 г., а по-късно и в Пирамида, където руската общност нараства до 1200 души между 1960 и 1980 г.

От западната страна на желязната завеса, селището сякаш предоставя прозорец към съветската власт, култура и самодостатъчност - от свиневъдството до неговото 300-местно кино, плувен басейн, гимназия и болница.

Снимка 583397

Но когато Съветският съюз се разпада, докато добивът в Баренцбург продължава, този в Пирамида спира през 1998 г. А тъй като производителността му намалява, миньорите просто напускат селището.

На пръв поглед Пирамида вече изглежда като призрачен град. Никой не живее там освен шепа руснаци, които управляват хотел, и белите мечки, с които посетителите рискуват да се изправят лице в лице.

Но въпреки че миньорската общност отдавна е изчезнала, нищо не е унищожено, а останките от дейността им предлагат поглед към разцвета на съветската ера. Единствено сградите са захабени от десетилетия сурови зими.

Снимка 583396

На пирамидалната планина, дала името на селото, още личат релсите на фуникуляра, по който са теглени ремаркетата с въглища.

Вътре в сградите сякаш времето е спряло, а обитателите сякаш са напуснали внезапно, но ще се върнат всеки момент.

Бутилките с руда са подредени във витрините в административните офиси, където календарите все още висят по стените, а помещенията на КГБ са с подсилени врати и папки на миньори, разпръснати по масите.

Снимка 583394

Класните стаи са украсени с детски рисунки, а чашата на учителя все още стои на бюрото му. 

Но Юрий Угрюмов от Института за изследване на Арктика и Антарктика, базиран в Санкт Петербург, каза, че Пирамида не е просто място на историческа памет.

Снимка 583399

"Това село не е изоставено, то е временно задържано", казва той пред AFP.

В момента Русия развива туризъм и изследвания в Пирамида, като привлича там глациолози, хидролози и морски експерти за научна работа, уточняват от Daily Sabah. 

"Тук има надежди за интересно бъдеще", категоричен е Угрюмов, който ръководи руската арктическа експедиция до архипелага.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини