Класифицирани документи на НАТО на пазара

Група хакери продава в интернет класифицирани военни документи, които включват, наред с други неща, данни за оръжейните системи на НАТО и най-вероятно за мисията на въоръжените сили на Алианса в балтийските държави.

Хакерите са успели да получат достъп до данни на голям европейски производител на оръжие - MBDA Missile Systems, европейска компания със седалище във Франция. MBDA признава, че в пакета, който се предлага за продажба, има нейни документи, но фирмата уверява, че в откраднатите файлове няма нищо секретно. Според компанията информацията е била открадната от хакнат външен твърд диск и оказва съдействие на властите в Италия, където е станал теча.

Съобщава се, че разследването е насочено към един от доставчиците на MBDA.

НАТО също оценява ситуацията. Говорител на Алианса заяви, че на този етап не се виждат индикации целостта на някоя от мрежите на НАТО да е била компрометирана.

Откраднатите данни се продават в руски и английски форуми. Информацията възлиза на 80 GB, а цената й е 15 биткойна (приблизително 321 000 долара). Хакерите твърдят, че вече са продали набор от документи на поне един купувач.

В обява за откраднатите данни хакерите твърдят, че разполагат с "класифицирана информация за служители на компании, участващи в разработването на секретни военни проекти", както и с "документи за проектиране, чертежи, презентации, видеоклипове, снимки, договори и кореспонденция с други компании".

50-мегабайтовата безплатна извадка от данни, която BBC e разгледал, включва документи, обозначени с грифове "Поверително на НАТО", "За ограничено ползване от НАТО" и "Некласифицирана контролирана информация". В допълнение към извадката извършителите изпращат по електронната поща допълнителни документи, включително два с гриф "Поверително за НАТО".

Хакерите не са потвърдили от колко източника са получили материала.

Сред информацията има данни за мисия за "комуникационно разузнаване", проведена от американска въздушна ескадрила в края на 2020 г. в Естония над Балтика. Има подробности за разговорите, пълното име, телефонния номер и GPS координатите на човек, за когото се твърди, че е ръководил операцията.

Според бивш служител на НАТО има много видове класифицирани документи, но тази маркировка не е безполезна. Той обръща внимание, че никъде не е поставен гриф NATO SECRET, макар и това наистина да е информация, която Алианса не иска да оповестява. Според бившия служител вероятността тези документи да са били разсекретени е малка, а и прави впечатление, че повечето от файловете изглежда са създадени между 2017 и 2020 г.

Примерните файлове включваха и презентация с подробна информация за вътрешната структура на зенитната ракета Land Ceptor CAMM (Common Anti-Air Modular Missile), включително точното местоположение на електронния модул за съхранение на данни. След началото на руското нахлуване в Украйна такава ракетна система беше изпратена в Полша като част от системата за противовъздушна отбрана Sky Sabre и в момента е разположена там.

MBDA Missile Systems не оспорва, че до документите й са се добрали хакери, но заяви: "Вътрешният одит на компанията показа, че данните, достъпни в интернет, не са нито секретни, нито поверителни." Въпреки това някои от документите, за които се знае, че са били откраднати от MBDA, са обозначени като "информация, която е собственост и не трябва да се разкрива или възпроизвежда".

MBDA Missile Systems е създадена през декември 2001 г. чрез сливане на компаниите Airbus, BAE Systems и Leonardo във Франция, Италия и Обединеното кралство. В компанията работят 13 000 души. Миналата година компанията са реализирани приходи от 3,5 млрд. паунда, а сред клиентите на нейните оръжейни системи са Министерството на отбраната на Обединеното кралство, американската армия, Европейският съюз и НАТО.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини