Столтенберг: НАТО ще подкрепя Украйна, докато тя не победи във войната

НАТО ще подкрепя Украйна, докато тя не победи във войната, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция в Норвегия, предаде Ройтерс. Путин подцени НАТО, добави той.

Запитан за украинската контраофанзива, Столтенберг каза, че украинците постигат напредък, но има много несигурност, въпреки че Украйна бавно, но сигурно си възвръща територията.

НАТО води вътрешни дискусии за това как да се сложи край на конфликта в Украйна и как да се постигне мир, каза още генералният секретар на алианса. От Украйна зависи да реши кога ще има подходящи условия за присъединяване към преговорите след руското нахлуване, добави Столтенберг.

"Украинците и само те могат да решат кога има условия за преговори и кой може да седне на масата за преговори и да каже кое решение е приемливо", каза той.

Украинците решават какви да бъдат условията на мира, ролята на НАТО е да подкрепя Украйна, добави генералният секретар на блока.

НАТО не е открил никакви промени в разположението на руските ядрени сили и западният алианс не вижда причина да ни накара да променим собствените си сили и начина, по който те са разположени, каза Столтенберг.

Досега не сме станали свидетели на нищо, което да изисква това от наша страна, посочи генералният секретар на НАТО.

Столтенберг каза още, че страните членки на алианса не трябва да стават прекалено зависими от Китай за стратегически суровини.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини