Преговаряме с Израел, Франция, Швеция и САЩ за летателна платформа до идването на нашите F-16 Block 70

Преговаряме с Израел, Франция, Швеция и САЩ за предоставяне на летателна платформа, която да използваме до получаването на изтребителите F-16 Block 70.

Това заяви пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след церемонията по откриването на учебната година във военната академия "Георги Ст. Раковски" в София. "Потвърждавам това, което каза министърът на отбраната неколкократно в своите медийни изяви, че ние работим по всички опции - както по продължаване на летателната годност на самолетите МиГ-29, така и в случай на невъзможност да осигурим достатъчен летателен ресурс - да имаме друга опция", посочи той. И уточни, че вече има изпратени писма до няколко държави.

Относно ремонта на МиГ-29 адмирал Ефтимов каза, че отново се водят разговори с Полша. По думите му има опция ремонтът да бъде извършен и в Израел, но това все още е в процес на уточняване. Началникът на отбраната изрази надежда, че 2022 г. ще бъде годината на Сухопътните войски, но призна, че темпото за модернизация изостава. "Всичко, което предприемаме по основния проект за модернизация на Сухопътните войски, е в рамките на клаузите на проекта за инвестиционен разход, който е гласуван от Народното събрание", посочи той. Ефтимов каза, че с военния министър са обсъдили да се задвижи проектът за инвестиционен разход, да се отчете натрупаното като опит и експертиза, за да може при действащо правителство да бъде направено предложение. Надяваме се към пролетта на другата година да имаме конкретно предложение, посочи още началникът на отбраната.

Относно охраната по границата, Ефтимов каза, че над 350 военнослужещи помагат за опазването й.

Той обясни, че армията е на границата още от началото на годината. "Сега се променя обстановката, променят се задачите, но всичко е в предварително разработените планове, имаме отработени процедури, правила за използване на сила, тъй като правомощията са предимно на нашите колеги от "Гранична полиция", добави още Ефтимов. Готови сме да разширим нашето участие, но това е в координация и по искане на органите на МВР, каза също той. Ефтимов каза, че се планува към средата на октомври съвместната бойна група да постигне начална оперативна способност.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини