Посланикът на САЩ в Русия си замина без предупреждение

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан напусна поста си в Москва, без да е известно кой ще заеме неговото място. В съобщение на посолството на САЩ в Русия се казва, че Съливан е приключил работата си на посланик и в неделя е напуснал страната.

Досега не е имало съобщения за предстоящо завършване на мандата му, нито за негово планирано отпътуване. Ден по-рано Джон Съливан се поклони пред тленните останки на Михаил Горбачов в Москва.

До пристигането на нов посланик е назначен временно изпълняващ длъжността на Джон Съливан - Елибет Рууд.

Това, че САЩ очакват назначаването на нов посланик в Москва, означава, че засега Вашингтон не предвижда понижаване на нивото на дипломатическите отношения между двете страни.

Джон Съливан е посланик в Русия от 2019 г. Той заема този пост по време на отравянето на Алексей Навални с Новичок, на масовите репресии на Кремъл срещу опозиционно настроени граждани, на военната агресия на Русия в Украйна и на най-лошия етап от руско-американските отношения от последните три десетилетия.

В интервю за Ройтерс от тази година Джон Съливан си спомня, че когато е пристигнал в Москва, "[всичко] беше много зле, но после стана още по-зле".

През април 2021 Съливан временно беше напуснал Москва след изостряне на отношенията, но се върна обратно през юни след срещата на президентите Путин и Байдън в Женева.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини