Светът става безцветен, защо?

Цветът изчезва от света – до този извод е достигнало ново изследване, коeто се базира на изкуствен разум и обхваща период от над 200 години и повече от 7000 артикула от ежедневието. 

Изследователска група е използвала машинно обучение, за да проследи промените в цвета на обичайните материали и предмети, създавани и използвани от хората по света. За своите анализи и констатации за всички промени в цвета с течение на времето учените са използвали над 7000 артикула от 1800 г. до наши дни, включително коли, мебели, сгради и др.

Брой цветни и черно-бели пиксели във фотографията – изменение през годините (източник: Macleod Sawyer)

Прави впечатление, че черните, белите и сивите нюанси постепенно завземат ръкотворното пространство, намалявайки дела на цветните вещи.

Например, при разглеждане на цветовете на колите по години се вижда, че днес по-голямата част от колите са сиви, бели или черни в сравнение с преди двадесет години. По-рано доминиращата част от автомобилите са били цветни, най-вече червени, сини и зелени.

Цветовете на автомобилите също се “стопяват” (източник: Macleod Sawyer)

Подобна е тенденцията и в домовете. Сравнения между „модерните“ домове от 70-те и 80-те години и модерните домове днес показва, че сега са актуални жилищата, решени в ахроматични нюанси.

Килимите също стават все по-безцветни. Най-често срещаният цвят на килимите днес е сив или бежов.

Дори заведенията като McDonalds, които преди са „крещяли“ с цвят в продължение на десетилетия, за да привлекат погледите, сега са се „модернизирали“ в скучни, безцветни фигури без яркост и с малко индивидуалност.

Светът става безцветен, защо? – пита Маклийд Сойер, технологичен изобретател, който съобщи за новото проучване в блога си.

Източник: technews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини